ΕΛΛΑΔΑ

ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΑ

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται στο νησί εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Απειλούνται από τη φωτιά τα μαστιχοχώρια. Ήδη έχουν καταστραφεί πάνω από 80.000 στρέμματα. Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας, λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο Πυργί, όπου καλύπτει το ¼ της παραγωγής μαστίχας της Χίου, έχουν επικεντρωθεί πλέον οι προσπάθειες τις πυροσβεστικής, στη μάχη με του φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Στόχος είναι η σωτηρία των μαστιαχόδεντρων του νησιού, με τους κατοίκους να εκφράζουν φόβους ότι η φωτιά θα σταματήσει μόνο όταν φθάνει στη Θάλασσα.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα δέντρα δεν καταστρέφονται μόνο από τις φλόγες αλλά και από τις στάχτες και τους καπνούς, που έχουν πνίξει όλο το νησί.  Ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμολιά.

Υπολογίζεται ότι συνολικά, έχουν καταστραφεί πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

Μέχρι τα Χανιά έχει φθάσει το νέφος του καπνού από την πυρκαγιά στη Χίο, ενώ πολίτες τηλεφωνούν στην πυροσβεστική υπηρεσία νομίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή του Ακρωτηρίου από όπου η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις πολιτών που μιλούσαν για εκδήλωση πυρκαγιάς, ωστόσο το πυροσβεστικό όχημα που περιπολεί στην περιοχή δεν εντόπισε καμία εστία.

Οι φλόγες βρίσκονται από το απόγευμα της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδεντρα.

Ήδη από σήμερα το πρωί επιχειρούν τα ελικόπτερα και τα αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή και η πυροσβεστική εκφράζει ελπίδες, εάν ο αέρας δεν επιδεινωθεί, ότι σήμερα θα μπορέσει να θέσει σε πλήρη έλεγχο τη φωτιά.

Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς είναι στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση.

Στην περιοχή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και τη Δευτέρα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας  πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται και για σήμερα, στις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

-Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία)

-Περιφέρεια Κρήτης

-Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

-Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας)

-Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου)

-Βοιωτία

-Φθιώτιδα

-Αργολίδα

-Αρκαδία

-Κορινθία

-Λακωνία

Στην υπόλοιπη χώρα, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στην Άνδρο και στη Μαγνησία. Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στα Μαρεθιανά Κισάμου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στο σημείο έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έκαναν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάψει δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις χωρίς να έχουν κινδυνεύσει σπίτια.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δαρίζα Τροιζηνίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Από δύο Canadair επιχειρούν στις φωτιές στο Σκουτάρι και τον Δρύαλο της Λακωνικής Μάνης, στα Πηγάδια Μεσσηνίας, στην Δάριζα Αργολίδας και στο Σολομό Κορινθίας, ενώ ένα Canadair επιχειρεί στην φωτιά στον Πύρριχο Ανατολικής Μάνης. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν τις φωτιές υπό έλεγχο δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε όλη την Πελοπόννησο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.