ΥΓΕΙΑ

ΣΤΑ 60 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΣΟ ΤΟΥ Δ. ΝΕΙΛΟΥ

Άλλα δέκα χιλιάδες αντιδραστήρια για τον έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου, εξασφάλισε δωρεάν το Υπουργείο Υγείας. Στα 60 έφτασαν τα κρούσματα από τη νόσο.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Τις προσπάθειες ελέγχου και έγκαιρου εντοπισμού κρουσμάτων του ιού του Δ. Νείλου προσπαθεί να ενισχύσει, έστω και εν μέσω της θερινής περιόδου, το Υπουργείο Υγείας. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, εξασφάλισε άλλα 10.000 αντιδραστήρια δωρεάν για το μοριακό έλεγχο του αίματος για τον ιό, ανεβάζοντας τον αριθμό στις 20 χιλιάδες.

Ο κ. Σαλμάς κατέληξε στη συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με  τις εταιρείες που υλοποιούν τον μοριακό έλεγχο, βάση πενταετούς συμβάσεως που διαρκεί έως το 2013, στα εννέα Κέντρα Αίματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, μέχρι σήμερα και για τη φετινή χρονιά «δεν έχει δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ για αντιδραστήρια για τον μοριακό έλεγχο, παρά το σχέδιο να δαπανηθει περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, μέχρι σήμερα, η συγκεκριμένη εταιρεία, εκτός από τις 20 χιλιάδες δωρεάν test για τον μοριακό έλεγχο του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου έχει προσφέρει έκπτωση  10% από την 1η Σεπτεμβρίου έως το τέλος της σύμβασης το 2013, ενώ δέχτηκε και απομείωση των χρεωστικών υπολοίπων των εξετάσεων για που έγιναν το 2011.

Εν τω μεταξύ, στα 60 ανέρχονται πλέον τα κρούσματα από τη νόσο, σε 47 από τα οποία   προσβλήθηκε το κεντρικό νευρικό σύστημα. 3 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, 5 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και άλλα 11 σε κλινικές νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.