ΥΓΕΙΑ

ΕΜΠΟΛΕΜΗ Η ΣΧΕΣΗ ΕΟΠΥΥ - ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Απόφαση του ΔΣ ΕΟΠΥΥ ξεχωρίζει, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, τους «καλούς» φαρμακοποιούς, εκείνους που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από τους «κακούς», που έχουν προχωρήσει σε άρση της χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει. «Δεν κάνουμε πίσω», απαντούν οι Φαρμακοποιοί.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα ΕΟΠΥΥ και Φαρμακοποιών, με τους ασφαλισμένους να βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών.

Μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), για άρση της χορήγησης επί πιστώσει φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού από 1ης Σεπτεμβρίου, λόγω των συσσωρευμένων χρεών, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να πληρώνει κατά προτεραιότητα μόνο τους Φαρμακοποιούς, που συνεχίζουν να εκτελούν συνταγές.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως, με την απόφαση του ΠΦΣ έχουν ήδη συνταχθεί πάνω από 20 Σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εξουσιοδότησε τον πρόεδρο να καταργεί το προσάρτημα της συλλογικής σύμβασης για τον ΠΦΣ, που αφορά στην λειτουργία διανεμητικών λογαριασμών των συλλόγων που κάνουν αναστολή πίστωσης και για όσο χρόνο διαρκεί αυτή. Έτσι, υποστηρίζουν από τον Οργανισμό, δίνεται η δυνατότητα για ατομική υποβολή των λογαριασμών συνταγών των φαρμακείων και ατομικής πληρωμής τους. Ωστόσο, εκφράζονται σημαντικές διαφωνίες για το νομότυπο της διαδικασίας αυτής.

Έντονη ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κ. Λουράντου, ο οποίος προειδοποιεί, μέσω του Matrix24, πως ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ξεκαθαρίζει, δε, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, προβλέποντας μαζικό ξεσηκωμό του κλάδου.

Πάντως, ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει πως, «όλοι οι σύλλογοι που έχουν διανεμητικό λογαριασμό έχουν εξοφληθεί για το μήνα Μάιο» και για αυτό «δεν έχουν ούτε ηθικό ούτε νομικό δικαίωμα για να προβούν σε κινητοποιήσεις που αφορούν σε εξόφληση οφειλών και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων». Προσθέτει μάλιστα πως, για τις συνταγές του Ιουνίου η προθεσμία πληρωμής δεν έχει εκπνεύσει ακόμη, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είσπραξης των εισφορών, που αποτελούν τους πόρους του ΕΟΠΥΥ, από τα εντασσόμενα ταμεία, υπάρχει η πρόβλεψη για αποπληρωμή τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

«Τώρα βρέθηκαν χρήματα για να πληρώσουν;», διερωτάται ο κ. Λουράντος.

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.