ΚΟΣΜΟΣ

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να μην αναβάλλει το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία δύο ημέρες μετά τον σεισμό του περασμένου Σαββάτου που σκότωσε εκατοντάδες και τραυμάτισε χιλιάδες συμπατριώτες του.

Για τους εχθρούς του στην Τεχεράνη που πλέον δεν είναι και λίγοι η απόφαση του προέδρου να πάρει μέρος όπως είχε προγραμματισθεί στο συνέδριο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Μέκκα, ήταν το λάδι στη φωτιά.

Η δημοτικότητα του Αχμαντινετζάντ βρίσκεται στο ναδίρ και η απόφασή του να πάει στη Μέκκα αντί στις πληγείσες περιοχές του Ιράν φαίνεται να μην του δίνει πολλές πιθανότητες σε ένα χρόνο όταν και θα ολοκληρώσει τη θητεία του.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στα χωριά δίπλα στην πόλη Αχάρ όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές μόλις δύο χειρουργοί έφθασαν δύο μέρες μετά το σεισμό, ενώ οι επιζώντες έμειναν για περίπου 40 ώρες χωρίς φαγητό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ιρανικές εφημερίδες που στηρίζουν το καθεστώς όπως η Κευχάν ή η Ρεζαλάτ δεν είχαν στην πρώτη τους σελίδα την είδηση του σεισμού την επόμενη μέρα.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι πως ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεί έδωσε την άδεια στον Αχμαντινετζάντ να μεταβεί στη Μέκκα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι ο βασιλιάς Αμπντάλλα της Σαουδικής Αραβίας δεν πρόκειται να παρευρεθεί στην συνάντηση κορυφής των Αδεσμεύτων που πρόκειται να γίνει στα τέλη του μήνα στην Τεχεράνη.

Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι ο Χαμενεί θέλει με κάθε τρόπο να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους Σαουδάραβες. Βεβαίως έτσι όπως εξελίσσεται σήμερα η κατάσταση είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει βελτιώση στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Άλλωστε τους χωρίζει άβυσσος στην πολιτική γραμμή που ακολουθούν σε περιπτώσεις όπως της Συρίας, του Ιράκ και του Λιβάνου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.