ΕΛΛΑΔΑ

ΧΤΥΠΑΕΙ 42 ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Ο ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ

Αναλυτική πρόβλεψη μέχρι την Κυριακή. Οδηγίες προς τις ευπαθείς ομάδες, πως αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα θερμοπληξίας αλλά και θερμικής καταπόνησης εργαζομένων.

Σήμερα Τρίτη και αύριο, αναμένεται να είναι οι πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, η  θερμοκρασία  θα χτυπήσει «κόκκινο» με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 και κατά τόπους τους 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 38 και κατά τόπους τους 39 βαθμούς, ενώ στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη βόρεια Ελλάδα αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Την Παρασκευή η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για σήμερα και τις επόμενες ημέρες

Η αναλυτική πρόγνωση για σήμερα. 
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος και μόνο τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανοιχτά του Ιονίου 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 38 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: γενικά αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 26 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 25 έως 40 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: αίθριος.
Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και το μεσημέρι πρόσκαιρα νότιοι 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Τετάρτη 08-08-2012
Καιρός: αίθριος και ζεστός. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 41 τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη τους 38 και τοπικά τους 39, στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 37 βαθμούς.

Πέμπτη 09-08-2012
Καιρός: στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Παρασκευή 10-08-2012
Καιρός: αρχικά στη Μακεδονία και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε πτώση σε όλη τη χώρα.

Σάββατο 11-08-2012 και Κυριακή 12-08-2012
Καιρός: στο Ιόνιο τα ηπειρωτικά και το βορειοδυτικό Αιγαίο νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα το Σάββατο πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα, την Κυριακή όμως θα ασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Με στόχο την αποφυγή φαινομένων θερμοπληξίας και την αντιμετώπιση της θερμικής εξάντλησης από τον καύσωνα, οι ειδικοί συστήνουν τα παρακάτω:

1. Μειώστε τις κινήσεις σας. Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία και ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Προγραμματίστε τέτοιες εργασίες εκτός χρόνου θερμοκρασιακής αιχμής.

2. Παραμείνετε σε χώρους δροσερούς και σκιερούς.

3. Χρησιμοποιείστε κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.

4. Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά). Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιήστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

5. Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού και χυμών φρούτων. Τις θερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σας υποδεικνύει η δίψα σας. Άτομα με επιληψία ή προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή ήπατος που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα υγρών ή έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών στο σώμα τους, πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο πριν αυξήσουν την κατανάλωση υγρών.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

7. Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.

8. Κάντε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα κρύο ντους/μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

9. Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια.

10. Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κ.λ.π.) θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών. Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

11. Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

12. Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία. Αν αποφασίσετε να κάνετε, τουλάχιστον αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες 11 π.μ. - 4 μ.μ. και χρησιμοποιείστε κατάλληλη αντηλιακή κρέμα.

13. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως βρέφη και παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών, ηλικιωμένοι, ασθενείς και εγκυμονούσες.

14. Εξασφαλίστε στα κατοικίδια αρκετό φρέσκο νερό και σκιά.

 

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ – ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ

Θερμική Εξάντληση

Εμφανίζεται μετά από έντονη και παρατεταμένη άσκηση και εργασία σε ζεστό και υγρό περιβάλλον και είναι απóρροια της έντονης εφίδρωσης του σώματος (απώλεια αλατιού και ηλεκτρολυτών).

Συμπτώματα: Κρύο, υγρό, ωχρό δέρμα, συνεχής εφίδρωση, ατονία, πονοκέφαλος, ζαλάδες, ναυτία, αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση. Η θερμοκρασία του σώματος θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ενέργειες σε περιστατικό Θερμικής Εξάντλησης

1. Μεταφέρουμε τον πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν

2. Δίνουμε να πιει γουλιές δροσερού νερού (όχι παγωμένο) – μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά.

3. Αφαιρούμε ή χαλαρώνουμε ρούχα που πιθανόν τον σφίγγουν.

4. Χρησιμοποιούμε βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια για να δροσίσουμε το σώμα.

5. Δεν δίνουμε αλκοολούχα ποτά ούτε υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφέδες, μερικά αναψυκτικά).

6. Φροντίζουμε να καθίσει αναπαυτικά και τον παρακολουθούμε για τυχόν μεταβολές στην κατάσταση του. Σε περίπτωση μη βελτίωσης της υγείας του, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Θερμοπληξία

Ως θερμοπληξία ορίζεται η υπερθερμία, στην οποία η θερμοκρασία του σώματος φθάνει τους 40ºC ή και περισσότερο. Είναι πολύ σοβαρή κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Το σύστημα του οργανισμού που ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί τον ιδρώτα για να δροσίσει το σώμα, σταματάει να λειτουργεί.

Συμπτώματα: Ζεστό, ερυθρό και ξηρό δέρμα (μπορεί να είναι υγρό, αν ο πάσχων έχει ιδρώσει από βαριά χειρωνακτική εργασία ή άσκηση), διανοητική σύγχυση, γρήγορος αλλά αδύνατος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δύσπνοια, κατάπτωση του οργανισμού, λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων, κώμα

Ενέργειες σε περιστατικό Θερμοπληξίας

1. Μεταφορά του πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν.

2. Καλέστε ασθενοφόρο ή γιατρό. Πρέπει να παρασχεθεί άμεση ιατρική βοήθεια.

3. Μειώστε γρήγορα τη θερμοκρασία του σώματος. Βάλτε τον πάσχοντα σε μπανιέρα με δροσερό νερό ή χρησιμοποιήστε βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια ή παγάκια/τριμμένο πάγο τυλιγμένα σε πετσέτα για να δροσίσετε το σώμα του.

4. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό μηχάνημα για να μειώστε τη θερμοκρασία του σώματος.

5. Εάν μπορεί να πιει νερό, δώστε του να πιει γουλιές δροσερού νερού (όχι παγωμένο) – μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά. Αν αρνείται να πιει νερό ή κάνει εμετό ή παρουσιάζει λιποθυμικές τάσεις, μην του δίνετε ούτε να φάει ούτε να πιει.

6. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται μέχρι να έρθει ο γιατρός ή το ασθενοφόρο που θα τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο. Στα θύματα θερμοπληξίας θα πρέπει να παρασχεθεί οπωσδήποτε εξειδικευμένη Ιατρική Βοήθεια.

 

Η ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΥΣΩΝΑ

 

1. Ομάδες εργαζομένων που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή
Όλοι οι εργαζόμενοι καταπονούνται θερμικά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στους εργαζομένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (εργαζόμενοι με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας όπως καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, εργαζόμενοι που λαμβάνουν κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όπως διουρητικά, αντιδιαβητικά κ.λ.π,εγκυμονούσες κ.α). Ειδικότερα:
ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ
Ασθενείς με στεφανιαία νόσο ή χειρουργημένη στεφανιαία νόσο by-pass
Ασθενείς με βαλβιδοπάθεια ή χειρουργημένη βαλβιδοπάθεια
Ασθενείς με μυοκαρδιοπάθειες.
ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΣ
Κάθε αναπνευστική ανεπάρκεια έστω και ελαφρά
Ασθενείς με πνευμονικό εμφύσημα
Ασθματικοί ασθενείς
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Α. Σακχαρώδης Διαβήτης
Β. Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
Γ. Διαταραχές ηπατικής λειτουργίας
Δ. Διαταραχές λειτουργία θυρεοειδούς
Ε. Διαταραχές αρτηριακής πίεσης
ΣΤ. Αναιμία (συγγενείς αιμοσφαιρινοπάθειες)
Ζ. Ψυχικά νοσήματα
Η. Νοσήματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος
Θ. Μεγάλης εκτάσεως δερματοπάθειες
1. Παχυσαρκία (30% περισσότερο του προβλεπόμενου ιδανικού βάρους)
Κ. Εργαζόμενοι που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή με διουρητικά, αναστολείς
ιόντων ασβεστίου, αντιεπιλιπτικά, ορμόνες και επιπλέον προσοχή χρειάζεται
για τις εγκυμονούσες
2. Κατάλληλα οργανωτικά μέτρα
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα οργανωτικά μέτρα κατά τις ημέρες
του καύσωνα, τα οποία συνίστανται στη :
1. Δημιουργία διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για την μείωση της
θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
2. Διαμόρφωση χώρων κατάλληλα κλιματισμένων για ανάπαυση.
3. Παροχή στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού (10 C - 15 C)
4. Προγραμματισμός των εργασιών που καταπονούν θερμικά, εκτός θερμοκρασιών αιχμών.
5. Μείωση της απασχόλησης σε ιδιαίτερα επιβαρημένους θερμικά χώρους
όπως είναι τα μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, κεραμοποιίες, - ναυπηγικές εργασίες κ.λ.π από ώρες 12.00-15.00.
6. Μείωση των ιδιαίτερα βαρέων εργασιών.

3. Υπαίθριες εργασίες και πως μπορεί να βελτιωθεί το μικροκλίμα στους χώρους εργασίας
Ειδικά για όσους εργάζονται σε υπαίθριες εργασίες που είναι και οι πλέον εκτεθειμένοι
πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
1. Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής
2. Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10 C - 15 C)
3. Διαμόρφωση επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα
4. Κατασκευή στεγάστρων όπου είναι δυνατόν για την εκτέλεση εργασιών
5. Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι κοπιαστικότερες να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες
6. Μείωση της απασχόλησης σε υπαίθριες εργασίες από τις 12.00-15.00
Βελτιώσεις μπορούν να γίνουν με:
• Απαγωγή του θερμού αέρα και των ρύπων στο πλησιέστερο δυνατόν σημείο προς την πηγή δημιουργίας τους για να μην διαχέονται ανεξέλεγκτα στο χώρο δουλειάς.
• Επαρκή γενικό εξαερισμό με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό ζωνών εργασίας με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες.
• Επαρκή ανανέωση του αέρα των χώρων εργασίας, όπου απαιτείται από τις συνθήκες παραγωγής με προσαγωγή νωπού αέρα και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.
• Επιθυμητή είναι η ύπαρξη κλιματισμού όταν είναι δυνατόν.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.