ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ «ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ» ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Τη λίστα των ισοδύναμων μέτρων που έδωσε στο Μαξίμου και στον Γιάννη Στουρνάρα στις 2 Σεπτεμβρίου δημοσιοποίησε σήμερα η ΔΗΜΑΡ, ενόψει των σοβαρών αντιρρήσεων που έχει ο Φώτης Κουβέλης με τα όσα ζητεί η τρόικα.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «ολοκληρωμένο κείμενο συμβολής» και καταγράφει μέτρα τα οποία πρέπει πάση θυσία να αντικατασταθούν, αλλά και μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να τα υποκαταστήσουν. Παράλληλα, όπως διαμηνύουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα προς… αντικατάσταση μέτρα αποτελούν ταυτόχρονα και τις «κόκκινες γραμμές» του Φώτη Κουβέλη.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, λοιπόν, τα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν είναι τα εξής:

1.  Οι περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. €)

2.  Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δις €)

3.   Η αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. €)

Εδώ μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55 έτη  και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50- 55έτη  να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες

4. Η Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. €)

5. Η Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. €)

6. Η Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. €)

Επίσης, η Αγίου Κωνσταντίνου σημειώνει ότι «πρέπει να αποκρουσθούν» και μέτρα όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, αλλά και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

«Μετά και τη συζήτηση των ισοδυνάμων προτάσεών μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,  αλλά και τις τοποθετήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ως ΔΗΜΑΡ καταθέτουμε ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις  δαπανών, λειτουργικές και   διαρθρωτικές. Τα ποσά  αφορούν σε μεγέθη επιπλέον των μεγεθών που προτείνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, στην οποία παρατίθενται τα παρακάτω «ισοδύναμα μέτρα»:

Ισοδύναμα μέτρα:

Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ:

  • Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών(μείωση λειτουργικών δαπανών , Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. €.
  • Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. €.

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  • Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας , καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200€, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. €

ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός  Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. €

ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. €

Είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών. Με στόχο την συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. €. Η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. €), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθεί.

Β. Η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει  τη ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει:

Τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως τελικώς καταλήξουν, ψηφίζονται.

Για ένα τμήμα όμως   από το συνολικό πακέτο  μέτρων θα υπάρχει η  δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον πετύχουμε  ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ , απολογιστικά  προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα,  αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο .

Στη ρήτρα ισοδύναμων(πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν  αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα.

Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013 , καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης , κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.

Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί.

Το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα.

Γ. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται  η συμπερίληψη  στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ραντεβού Κουβέλη με την τρόικα

Συν τοις άλλοις, ο Φώτης Κουβέλης για πρώτη φορά δηλώνει σε συνομιλητές του έτοιμος να συναντηθεί με την τρόικα. Αν και ως τώρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφευγε ενσυνείδητα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, πλέον στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι το παιχνίδι έχει «χοντρύνει» τόσο πολύ, ώστε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που μετέχουν στην κυβέρνηση πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τους δανειστές πως αυτά τα μέτρα θα διαρρήξουν τα τελευταία απομεινάρια κοινωνικής συνοχής στη χώρα. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, ο Φώτης Κουβέλης βλέπει θετικά και την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, περί πολιτικής παρέμβασης του πρωθυπουργού κατευθείαν στους δανειστές και όχι στην «τρόικα», ώστε να «χαλαρώσουν» τις απαιτήσεις τους για τα μέτρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.