ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑΣ

Ελλιπής ήταν η εφαρμογή, από τη χώρα μας, των συστάσεων  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει η ECRI, δεν εφαρμόστηκαν, ή εφαρμόστηκαν ανεπαρκώς από την Ελλάδα οι προ διετίας, συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και την προστασία των θυμάτων, καθώς και για το σύστημα έκδοσης και ανανέωσης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς.

Διευκρινίζει ωστόσο, ότι τα συμπεράσματά της, που πρόκειται να δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα, αφορούν μόνο τις συστάσεις κατά προτεραιότητα, που είχαν υποβληθεί από το 2009 και δεν έχουν ως στόχο να παράσχουν, μια ολοκληρωμένη ανάλυση για όλες τις εξελίξεις στον τομέα της καταπολέμησης του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στην Ελλάδα.

Σχετικά με την πρώτη κατά προτεραιότητα σύσταση, που είχε απευθύνει το 2009 η ECRI και η οποία αφορούσε τη διασφάλιση ότι ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη θα μπορούσε να παρέχει βοήθεια και συνδρομή στα θύματα ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι, ακόμη και σήμερα, ο διαμεσολαβητής δεν έχει την εξουσία να εκπροσωπεί ή να παρέχει νομική βοήθεια στα θύματα της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει επεκταθεί πέραν του εξαμήνου, η προθεσμία για την υποβολή παραπόνων από τους παθόντες.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι ακόμη περιμένει τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών, σχετικά με το ποιος καθορίστηκε να είναι ο ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη, στην εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης, ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενετήσιου και σεξουαλικού προσανατολισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η εν λόγω σύσταση δεν έχει ουσιαστικά εφαρμοστεί, αφού εξακολουθούν να εκδηλώνονται φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα από άτομα που επικαλούνται την ανωτερότητα τους έναντι άλλων ομάδων ατόμων, τα οποία περιφρονούν, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τη γλώσσα, την εθνικότητα ή την εθνοτική καταγωγή.

Σχετικά με την δεύτερη κατά προτεραιότητα σύσταση, η οποία αφορούσε την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, η Επιτροπή συμπεραίνει ότι ούτε αυτή έχει εφαρμοστεί, αφού, όπως υπογραμμίζει, οι ελληνικές αρχές εμφανίζονται τώρα να προτίθενται να δημιουργήσουν μια στρατηγική για την ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία.

Όσον αφορά στην τρίτη κατά προτεραιότητα σύσταση που είχε υποβάλλει στις ελληνικές αρχές το 2009 η ECRI και η οποία αφορούσε την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων στη διοίκηση, εξαιτίας των οποίων καθυστερούσε η διαδικασία έκδοσης και ανανέωσης των αδειών παραμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, η αρμοδιότητα για την έκδοση και ανανέωση των σχετικών αδειών παραμονής μεταφέρθηκε από την κεντρική διοίκηση στις νομαρχιακές υπηρεσίες.

Τέλος η  Επιτροπή καταλήγει ότι η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στους ενδιαφερόμενους, από τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές αρχές δεν διαχωρίζουν την έγκριση ή μη των αδειών παραμονής αλλοδαπών από το πόσα «ένσημα» έχουν συγκεντρώσει στην εργασία τους στην Ελλάδα.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.