ΕΛΛΑΔΑ

ΔΗΜΟΣΙΟ: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ 50% ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Και στο δημόσιο, για τους εν αναμονή συνταξιούχους, προωθείται ρύθμιση για την καταβολή προσωρινής σύνταξης, όχι μεγαλύτερης του 50% του βασικού μισθού που λάμβανε ο υποψήφιος συνταξιούχος, πριν από την αποχώρησή του. Πάνω από 2 εκατ. ευρώ το μήνα «κόστιζαν» στο κράτος 4.560 «μαϊμού» συνταξιούχοι.

syntakseis


Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Χρήστος Σταικούρας απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι θα διακοπεί η σύνταξη σε όσους δεν προχώρησαν σε απογραφή και θα αναζητηθούν τα ποσά που παρανόμως κατεβλήθησαν στους «μαϊμού» συνταξιούχους.

Ανέπτυξε επίσης τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όσον αφορά τον τομέα των Συντάξεων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση ενέργειες που έχουν αναληφθεί, είναι:

1. Η εξακρίβωση των πραγματικά δικαιούχων συνταξιούχων. Προς τούτο, ολοκληρώθηκε η σχετική διαδικασία που είχε δρομολογηθεί στις 15 Μαρτίου 2012. Μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου δεν απεγράφησαν 4.560 άτομα. Το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος ανέρχεται σε 2.024.120 ευρώ. Για τις περιπτώσεις πολιτών που δεν απεγράφησαν, έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους από χθες, 24 Σεπτεμβρίου, και έχει αρχίσει η αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων. Στη συνέχεια θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι με δόλο εισέπρατταν τις συντάξεις αυτές. Επιπροσθέτως, από το 2013, καθιερώνονται ετήσιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι και ανά πενταετία τακτικές απογραφές.

2. Η μείωση του χρόνου αναμονής από τη χρονική στιγμή εξόδου από την ενεργό υπηρεσία μέχρι την χρονική στιγμή έναρξης της καταβολής της οριστικής σύνταξης.

Τίθεται, από τις αρχές Οκτωβρίου 2012, σε λειτουργία διαδικτυακή πύλη (portal) με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών και την προώθηση της αναγκαίας διαφάνειας. Μέσω αυτού οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συντάξεις τους, καθώς και για την πορεία διεκπεραίωσης του φακέλου τους.

Ο χρόνος αναμονής των υποθέσεων εντός του Γενικού Λογιστηρίου μειώνεται έως το τέλος του 2012, περίπου σε 7 μήνες. Για τα επόμενα έτη, ισχύουν οι προγραμματικές δεσμεύσεις.

3. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται, εξαιτίας του χρόνου αναμονής, στην κάλυψη στο μεσοδιάστημα στοιχειωδών αναγκών των δικαιούχων σύνταξης.

Με νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται, από τις αρχές του 2013, ο εξερχόμενος από την ενεργό υπηρεσία θα λαμβάνει ανά μήνα αναμονής, έναντι της σύνταξής του, το 50% του βασικού μισθού που ελάμβανε κατά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία. Με την καταβολή της οριστικής σύνταξης θα γίνεται τελική εκκαθάριση. Εξυπακούεται ότι με την εφαρμογή των ανωτέρω διασφαλίζεται η αντικειμενική, διαφανής και αμερόληπτη τήρηση της σειράς στη διαδικασία της συνταξιοδότησης.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Stella_4991 22:32 16/11/2012

    0 νομος υπαρχει ειναι ο 3996/5-8-11 αρθρο 38 ΦΕΚ 170/τ.Α/5-8=11.αλλα  ο Δ/της λογιστηριου κανονισμου πολιτικων συνταξεων του Γενικου λο γιστηριου Κος Νικολαος Χριστοδουλου αρνηται να τον εφαρμοσει λεγοντας οτι ειναι αντισυνταγματικος….Ενω τις περικοπες που ειναι και αυτες αντισυνταγματικες τις εφαρμοζει.που ειναι οι συνδικαλιστες τις ΑΔΕΔΥ.τι κανουν γι αυτο μηπως ετοιμαζουνε τις δικες τους καρεκλες για την επομενοι Βουλη και δεν εχουν χρονο να ασχοληθουνε με τα προβληματα των νεο εισαρχομενων συνταξιουχων συναδελφων τους…….  

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.