ΥΓΕΙΑ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Οι ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά αποτελούν πρώτη αιτία θανάτου στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και τον κυριότερο λόγο εισαγωγής σε νοσοκομεία, ενώ απορροφούν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού για την υγεία.

Στα καρδιαγγειακά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται κατά κύριο λόγο η στεφανιαία νόσος (52%), ενώ έπονται τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (17%) και άλλες μορφές περιφερικής αρτηριοπάθειας. Τα αίτια είναι πολλά και διακρίνονται σε τροποποιήσιμα, όπως είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, και σε μη τροποποιήσιμα όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό και το ατομικό ιστορικό στεφανιαίας νόσου.

Ειδικότερα, ο σακχαρώδης διαβήτης, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ιατροκοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα μια «μάστιγα».

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σχεδόν τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια και εκτιμάται ότι οι διαβητικοί στη χώρα μας είναι περίπου 900.000, δηλαδή το 8% του συνολικού πληθυσμού. Η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει προοδευτικά με την πρόοδο της ηλικίας, έτσι ώστε στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το 29% των αντρών και το 21% των γυναικών έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης παραμένει μεγάλος παράγοντας κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων (ηλικία, κάπνισμα κ.λ.π.). Σύμφωνα με έρευνες, το έμφραγμα του μυοκαρδίου παρουσιάζεται 3-5 φορές και η καρδιακή ανεπάρκεια 5-6 φορές συχνότερα σε διαβητικούς ασθενείς και αποτελούν τις κύριες αιτίες θανάτου των ασθενών αυτών.

Τα θέματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο διημερίδας (21-22 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διαβήτης - Καρδιά - Αγγεία», που διοργανώνει για πρώτη φορά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η Ελπίς» υπό την προεδρία του συντονιστή διευθυντή δρα Τρίκα Αθανάσιου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.