ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΑΤΕ

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών (ανανέωση παλαιάς και με προσθήκη νέας) μέσω ανοικτού δανείου αγροτών (ΑΔΑ), έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

agrotes

Ο κ. Τσαυτάρης ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, διευκρίνισε ότι από τη νέα Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ, θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση των αγροτών (ανανέωση παλαιάς και με προσθήκη νέας) μέσω ανοικτού δανείου αγροτών (ΑΔΑ),λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης για όσους παίρνουν ενιαία ενίσχυση και τόνισε ότι «υπάρχει η αναγκαία ρευστότητα για όλους».

Πρόσθεσε δε, ότι θα χρηματοδοτηθούν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις, που δεν περιλαμβάνονται στην Ενιαία Ενίσχυση, όπως χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι, για την απρόσκοπτη προμήθεια των ζωοτροφών τους, ενώ θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν γεωργικά προϊόντα, είδη μάλιστα που την περίοδο αυτή συγκομίζονται, όπως το βαμβάκι, τα τεύτλα, ο αραβόσιτος, προκειμένου να διευκολυνθούν στην πληρωμή παραγωγών με την αξία των συγκομιζόμενων προϊόντων που παραδίδονται.

Επιπλέον ο  κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε διεξοδικά και στο θέμα της επίλυσης της υπερ-υποθήκευσης και την αποφυγή κατασχέσεων υποθηκών που αφορούν αγροκτήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για αυτή την κατηγορία, όπως είπε ο κ. Υπουργός, η Πειραιώς ΑΤΕ ήδη με την προσέλευση των αγροτών προβαίνει στην εναρμόνιση της υποθήκης (περίπου στο 120% του τρέχοντος πραγματικού σημερινού υπολοίπου δανείου) οπότε αποδεσμεύονται πάγια (αγροκτήματα) για τυχόν ανάγκη σύναψης νέων δανείων.

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που μεταφέρθηκαν στην ΑΤΕ υπό εκκαθάριση και τις υποθήκες που τα συνοδεύουν, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ήδη έχει γίνει επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση του θέματος όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα-αγρότες. Στόχος της ρύθμισης είναι να δοθεί η δυνατότητα στους γεωργούς, μη εξυπηρετούμενων δανείων να αποπληρώσουν το υπόλοιπο δάνειο μέσα σε ικανοποιητικό χρονικό διάστημα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.