ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΡΟΜΠΑΪ

Για τις εξελίξεις στην Ε.Ε. συζήτησε χθες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται.

Όπως έγινε γνωστό κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που οι δύο άνδρες είχαν συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, την Ελλάδα κα την Ευρωζώνη.

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου, από τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, όπου βρίσκεται για το Συνέδριο των Δημοκρατικών, αναφέρθηκε και στα μηνύματα που η Ε.Ε πρέπει να εκπέμπει αυτήν την ώρα στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Εκεί ο πρώην πρωθυπουργός  είχε σειρά συναντήσεων με ηγέτες και προσωπικότητες που βρίσκονται στη Σάρλοτ για το Συνέδριο, αλλά και με παράγοντες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων, την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτν και τον γερουσιαστή της Μασαχουσέτης και υποψήφιο των Δημοκρατικών για την Προεδρία το 2004, Τζον Κέρι.

Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες που στηρίζουν τον πρόεδρο Ομπάμα, καθώς και με εκπροσώπους Συνδικάτων με τους οποίους συζήτησε τις δυνατότητες συνεργασίας με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Πηγές προσκείμενες στον κ. Γιώργο Παπανδρέου αναφέρουν ότι  ο στόχος της παρουσίας και των επαφών του  στο Συνέδριο των Δημοκρατικών ήταν διττός:

Αφενός, να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τη «μεγάλη προσπάθεια» που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν οι Έλληνες και τα «πρωτόγνωρα αποτελέσματα» στα οποία έχει οδηγήσει αυτή η προσπάθεια, «κάτι που δεν αναδεικνύεται αλλά αντιθέτως αποκρύπτεται από τους μύθους που οικοδομούν με τις δηλώσεις τους κάποιοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας». Αφετέρου, να ενημερώσει για τις αλλαγές στις πολιτικές και τους θεσμούς στις οποίες πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η Ε.Ε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιτίες της κρίσης αλλά και να ενισχύσει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Τις ίδιες θέσεις υποστήριξε χθες ο πρώην πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN με αφορμή της απόφαση της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ, μετά το πέρας του Συνεδρίου θα μεταβεί από τη Σάρλοτ στη Βοστώνη, όπου θα δώσει σειρά διαλέξεων σε πρόγραμμα σεμιναρίων στο Ινστιντούτο του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για την Πολιτική, στο John F. Kennedy School of Government.

Αντικείμενο των διαλέξεων του κ. Παπανδρέου θα είναι: Η κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς, οι συστημικές αδυναμίες της Ευρωζώνης και οι θεσμικές ελλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι σκέψεις και οι προτάσεις για την θωράκιση της Ευρωζώνης, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την θέσπιση κανόνων για την ρύθμιση και τον έλεγχο των αγορών. Τέλος, η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και η συμβολή της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου καθώς και οι εξελίξεις από την Αραβική Άνοιξη.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.