ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙΑ

Πάνω από 100.000 αγρότες, περίπου 600 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και το 80% των δευτεροβάθμιων Ενώσεων περνάει στο «κακό» κομμάτι της ΑΤΕ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν δεν υπάρξει ρύθμιση, θα περάσουν σε εκκαθάριση και εκποίηση της περιουσίας τους.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Η απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς και η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να «σπάσει» το χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ σε «καλό» και «κακό» μέρος, με το δεύτερο να περνάει σε εκκαθάριση, έχει σοβαρές παράπλευρες συνέπειες για τον αγροτικό τομέα. Η Αγροτική ήταν ιστορικά ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός με τον οποίο ο αγροτικός τομέας της χώρας, είτε σε ατομικό επίπεδο, είτε σε συλλογικό, είχε στενούς δεσμούς, ενώ υπήρχε θεσμοθετημένη σύνδεσή τους και ειδικές προβλέψεις για τις σχέσεις τους. Για παράδειγμα μέσω της ΑΤΕ γινόταν η καταβολή των επιδοτήσεων, των αποζημιώσεων κ.λπ. αλλά και η χορήγηση δανείων κίνησης, στεγαστικών δανείων κ.λπ. στους αγρότες. Μέσω της ΑΤΕ δίνονταν οι διευκολύνσεις (πολλές φορές δανεικά κι αγύριστα) που αποφάσιζε το υπουργείο Γεωργίας για ειδικές κατηγορίες παραγωγών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα. Αλλά, από την άλλη, η Αγροτική είχε το δικαίωμα, για δάνεια που χορηγούσε σε συνεταιριστικές οργανώσεις, να εγγράφει υποθήκες επί της περιουσίας τους, όχι με τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια, αλλά σε πολλαπλάσια αξία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της ειδικής σχέσης, στην ΑΤΕ είναι σήμερα υποθηκευμένο σημαντικό μέρος της αγροτικής γης και συνεταιριστική ακίνητη περιουσία πολύ μεγάλης αξίας: Ακίνητα – φιλέτα, αποθήκες, υποδομές αγροτικής μεταποίησης όπως ελαιοτριβεία, οινοποιεία, τυροκομεία, τυποποιητήρια, συσκευαστήρια  κ.λπ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το χαρτοφυλάκιο που θα τεθεί σε εκκαθάριση (το λεγόμενο «κακό» μέρος της ΑΤΕ) εκτιμάται στο ύψος των 4,5 δισ. ευρώ περίπου. Από αυτά,  2,5 δισ. ευρώ περίπου αφορά σε αγρότες - φυσικά πρόσωπα και σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ειδικότερα ως προς τους αγρότες, πρόκειται για 100.000 περιπτώσεις δανείων, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, τα οποία προσεγγιστικά αφορούν:

300 εκατ. ευρώ στεγαστικά δάνεια
300 εκατ. ευρώ ρυθμίσεις δανείων
90 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα δάνεια
60 εκατ. ευρώ κεφάλαια κίνησης σε αγρότες
225 εκατ. ευρώ σε πιστωτικές κάρτες
90 εκατ. ευρώ λοιπά δάνεια αγροτών

Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα του αγροτικού τομέα, στο «κακό» τμήμα της Τράπεζας εντάσσονται περίπου 600 αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ένας σημαντικός αριθμός Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Εκτιμάται ότι πρόκειται για το 80% σχεδόν των ΕΑΣ. Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων εκτιμάται στο επίπεδο των 1,2 δισ. ευρώ περίπου και πρόκειται για οφειλές τους που είναι υπερήμερες άνω των 90 ημερών.

Ο κίνδυνος τον οποίο διαβλέπουν στελέχη του αγροτικού τομέα είναι να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, εκποίηση και απαξίωση σοβαρές υποδομές και ένα μεγάλο μέρος του παραγωγικού ιστού στον αγροτικό – συνεταιριστικό χώρο. Οι υποδομές αυτές δίνουν υπεραξία στην τοπική παραγωγή, ενώ αποτελούν μια ασφαλιστική δικλείδα για τους αγρότες κάθε περιοχής, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι συνεταιρισμοί λειτουργούν ρυθμιστικά για το επίπεδο των τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί για το προϊόν τους.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι συνεταιρισμοί, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλετών πρέπει να διακριθούν οι περιπτώσεις που αφορούν  σε ενεργούς αγρότες και ενεργές συνεταιριστικές οργανώσεις που διαθέτουν αξιοποιήσιμες παραγωγικές εγκαταστάσεις. Γι’ αυτούς να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις (για παράδειγμα μελέτες εξυγίανσης και ρύθμιση οφειλών) με σκοπό να διατηρηθούν και να λειτουργήσουν χωρίς να τεθούν στο καθεστώς της εκκαθάρισης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.