ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  κατηγόρησε για μνημονιακή εμμονή την τρικομματική κυβέρνηση και έδωσε τον τόνο για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει, προκρίνοντας ως λύση την ισότιμη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ενώ υπογράμμισε ότι «επιστροφή στη δραχμή σκέτη δεν υπάρχει».

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», μίλησε αναλυτικά για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την κρίση της Ευρωζώνης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, δεν έχει να κάνει με τους τεμπέληδες του Νότου αλλά με την ίδια την αρχιτεκτονική του ευρώ» και προειδοποίησε ότι: «Αν αυτή δεν αλλάξει και ταυτόχρονα οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίσουν την εθελόδουλη παράδοση στα εξοντωτικά μνημόνια, τότε δε θα κινδυνεύσει μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη με κατάρρευση». Συνέδεσε δε την επιστροφή στην δραχμή, με επιστροφή όλων των χωρών της ευρωζώνης στα προηγούμενα εθνικά νομίσματα. Συγκεκριμένα είπε: «Ας το καταλάβουμε επιτέλους, επιστροφή στη δραχμή σκέτη δεν υπάρχει. Υπάρχει επιστροφή στη δραχμή αλλά ταυτόχρονα και στη λιρέτα, στη πετσέτα, στο Φράνκο και στο Μάρκο».

Απέκρουσε τις επικρίσεις περί χρεωκοπίας και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ποσώς μας ενδιαφέρει ποιος θα διαχειριστεί την χρεοκοπία», για να εξηγήσει: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αποτραπεί η χρεωκοπία».

Απαντώντας στο πως θα βρεθούν έσοδα για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ   πρόκρινε ως λύση την πάταξη της φοροδιαφυγή, η οποία όπως είπε: «Δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους», αφήνοντας σαφείς αιχμές στην απόβαση των ΜΑΤ στην Ύδρα. Επεσήμανε ότι οι μέχρι τώρα χειρισμοί δεν συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί «θετική φορολογική συνείδηση». Συγκεκριμένα είπε: «Αν δε κάτσουν στο σκαμνί μεγαλοσχήμονες φοροφυγάδες, αυτοί για παράδειγμα που έβγαλαν τα λεφτά τους έξω αφορολόγητα, αυτοί που πήραν μίζες από τη Siemens και παραμένουν ανέγγιχτοι, ή αυτοί που κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων, δε πρόκειται να δημιουργηθεί θετική φορολογική συνείδηση στα μεσαία στρώματα και τα φαινόμενα τύπου Ύδρας, δε θα πρέπει να μας ξαφνιάζουν».

Σε επίπεδο πολιτικών λύσεων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσει κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα «εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο», που θα περιλαμβάνει την επανεκκίνηση της οικονομίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που θα απαντά σε «ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα δουλεύει για τις ανθρώπινες και τις κοινωνικές ανάγκες και όχι για την υπερκερδοφορία πέντε ιδιωτικών τραπεζών και δέκα πανίσχυρων επιχειρήσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως «χρειάζεται μια τεράστια αλλαγή, και η αλλαγή αυτή κυοφορείται ήδη μέσα στην ανησυχία μιας κοινωνίας που αγωνίζεται να αποτρέψει την ολοκληρωτική καταστροφή». Σε αυτό το πνεύμα επέκρουσε τα περί «κόμματος διαμαρτυρίας» και ο Αλέξης Τσίπρας αποσαφήνισε: «Δεν είμαστε ούτε κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα εξουσίας», για να δώσει τον τόνο: «Είμαστε Αριστερά, και υπερασπιζόμαστε την κοινωνία από την κρίση με κάθε μέσον και κάθε δυνατότητα που διαθέτουμε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.