ΕΛΛΑΔΑ

ΕΝΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σοκάρουν τα στοιχεία έρευνας που εμφανίζει ένα στα δύο παιδιά, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να έχουν πέσει θύμα σωματικής βίας, αλλά και ένα στα δέκα θύμα σεξουαλικής βίας.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

«Γροθιά στο στομάχι» συνιστούν τα στοιχεία έρευνας της Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου έχουν υποστεί σωματική αλλά και σεξουαλική βία.

Περίπου ένα στα δύο παιδιά ανέφεραν ότι υπέστησαν στο ενδοοικογενειακό ή κοινωνικό περιβάλλον , εκτός σχολείου, σωματική βία και ένα στα δέκα παιδιά σεξουαλική κατά τη διάρκεια μόνο της τελευταίας χρονιάς.
Ακόμη τραγικότερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά για το σύνολο των εμπειριών τους στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ανέρχονται σε 76,8% για σωματική βία και 16,2% για σεξουαλική. Επίσης, ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών ανέφερε πολλαπλές και διαφορετικών ειδών εμπειρίες, με θύματα τα ίδια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια σε 12.χιλιάδες παιδιά που φοιτούν στην ΣΤ' Δημοτικού, την Α' Γυμνασίου και την Α' Λυκείου σε σχολεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης, στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος BECAN (Επιδημιολογική Μελέτη για την Κακοποίηση και Παραμέληση του Παιδιού στα Βαλκάνια).

Ωστόσο, αποδεικνύεται πως υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα κρούσματα που λαμβάνουν χώρα και σε εκείνα που τελικά καταγγέλλονται ή αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας, αφού οι περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων που αναφέρθηκαν στις αρχές μετά βίας αγγίζουν το 1%!
Μόνο το 2010 καταγράφηκαν περίπου 4.500 αναφορές κακοποίησης ή παραμέλησης ανηλίκων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.