ΥΓΕΙΑ

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ

Στην αδυναμία «άλλων» υπηρεσιών του κράτους αποδίδει το Υπουργείο Υγείας την καθυστέρηση της καταβολής των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών. Για προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών από το Υπουργείο, κάνουν λόγο οι γιατροί. Διαβεβαιώσεις από Λυκουρέντζο ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις από τις συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία.


Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Η έναρξη των επισχέσεων εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Υγείας, που έσπευσε να ανακοινώσει πως δεν ευθύνεται το ίδιο για την καθυστέρηση στην καταβολή των εφημεριών.

Σε ανακοίνωση του, ο υπουργός Υγείας διευκρινίζει ότι υπάρχει απόφαση του Αυγούστου, από τις 3 του μηνός μάλιστα, σύμφωνα με την οποία έχουν διατεθεί οι πιστώσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών και του δευτέρου τριμήνου του έτους.

Διευκρινίζει όμως πως, «οι καθυστερήσεις οι οποίες σημειώνονται στην εξόφλησή τους σε ορισμένα μόνο νοσοκομεία του ΕΣΥ, οφείλονται σε αδυναμίες υπηρεσιών του Κράτους οι οποίες δεν υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας», φωτογραφίζοντας το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Επίσης στη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά) ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι κανείς γιατρός δε θα χάσει τη θέση του μετά από τις ενοποιήσεις κλινικών και τμημάτων, αλλά αντίθετα πρόκειται να ενισχυθούν τα νοσοκομεία τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε νοσηλευτικές υποδομές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Νοσοκομειακοί Ιατροί υπέβαλλαν το αίτημα τους για την πληρωμή των εφημεριών, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση του Ειδικού Μισθολογίου, ενώ ζήτησαν να ενημερωθούν από τον υπουργό για την πορεία των συγχωνεύσεων των Νοσοκομείων, καθώς και για ευρύτερα θέματα που αφορούν τον κλάδο των Νοσοκομειακών Ιατρών.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι οι μειώσεις των δαπανών στο χώρο της υγείας για τη διετία 2013-2014 δε θα οδηγήσουν στον ακρωτηριασμό του ΕΣΥ, αλλά έχουν ως στόχο τον περιορισμό της σπατάλης, την εξυγίανση και την ορθολογική λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Προσπάθεια αποποίησης της ευθύνης για τις απλήρωτες, εδώ και έξι μήνες, εφημερίες των γιατρών, χαρακτηρίζει την ανακοίνωση η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπενθυμίζοντας ότι ο Υπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα αποπληρωθούν πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

«Τώρα ο κ. Λυκουρέντζος επανέρχεται και επικαλείται ως υπαίτιες για την κωλυσιεργία «αδυναμίες των υπηρεσιών του κράτους». Πρόκειται όμως για τις ίδιες υπηρεσίες που το υπουργείο ενέπλεξε, ώστε να αποκτήσει άλλοθι για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των περικομμένων κατά 25% εφημεριών.

Ας πάψει να κρύβεται ο κ. Λυκουρέντζος πίσω από τρίτους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δ. Βαρνάβας και προσθέτει πως «το μόνο πειστικό επιχείρημα για να διακόψουν την επίσχεση είναι ότι δήλωση του ιδίου ότι πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των γιατρών τα δεδουλευμένα 6 μηνών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.