ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΟΣ

Όταν ο Φερνάντο Σάντος αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας το 2010 είχε μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση. Να αντέξει υπό το βάρος της σύγκρισης με τον προκάτοχό του, Ότο Ρεχάγκελ. Δύο χρόνια αργότερα, κατά γενική ομολογία, ο Πορτογάλος εκλέκτορας τα καταφέρνει εξαιρετικά.

Βαθύς γνώστης της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας από τις θητείες του σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ, ο Σάντος δεν ζήτησε ποτέ χρόνο προσαρμογής. Είχε από την αρχή ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο για την Εθνική και επίσης ξεκάθαρο στόχο. Επιθυμούσε να ανεβάσει τη στάθμη ποιότητας του παιχνιδιού της ομάδας.

Το κατόρθωσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να κάνει μάλιστα την παραμικρή έκπτωση από τις αρχές του. Ίσα-ίσα επί την ημερών του Πορτογάλου προπονητή, η πειθαρχία, η οποία είχε χαθεί τα τελευταία χρόνια της θητείας του Ρεχάγκελ, επέστρεψε δριμύτερη, γεγονός που αποδέχθηκαν οι ποδοσφαιριστές. Ακόμα και ο Γκέκας, ο οποίος είχε μία προστριβή με τον Ίβηρα τεχνικό, ζήτησε άμεσα συγγνώμη και επέστρεψε στις τάξεις της ομάδας.

Μαθήματα φιλοσοφίας

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος, ο Σάντος πέρασε γρήγορα τη φιλοσοφία του. Σταδιακά, η Εθνική από φύσει αμυντική ομάδα, αναλάμβανε την πρωτοβουλία στα περισσότερα παιχνίδια και προσπαθούσε να έχει εκείνη τον έλεγχο. Το αμυντικό κομμάτι φυσικά δεν υποτιμήθηκε, το αντίθετο μάλιστα, έγινε όμως μεγάλη προσπάθεια να βελτιωθεί τόσο η δημιουργικότητα όσο και η αγωνιστική νοοτροπία.

Οι νέοι είναι ωραίοι

Ο Σάντος έδωσε κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων ευκαιρίες σε πολλά παιδιά και σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δεν σταμάτησε να βλέπει αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος αλλά και των ξένων πρωταθλημάτων στα οποία συμμετέχουν Ελληνες ποδοσφαιριστές. Την ίδια στιγμή, ο Ιβηρας τεχνικός είχε το νου του στραμμένο και στις μικρές εθνικές παρακολουθώντας δια ζώσης ακόμα και προπονήσεις της Εθνικής Παίδων. Έτσι, όταν χρειάστηκε, έδωσε χρόνο και χώρο σε παίκτες όπως ο Φορτούνης για τους οποίους είχε φροντίσει να ενημερωθεί διεξοδικά.

Ο άνθρωπος του Φερνάντο

Η επιλογή των συνεργατών του τέλος έγινε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου. Ανθρωπος-κλειδί στο τιμ του Σάντος θεωρείται, όχι άδικα, ο Αλέξανδρος Μανιάτογλου. Δεν πρόκειται για κλασικού τύπου μεταφραστή ο οποίος αφού θα κάνει τη δουλειά του, θα πάει στο σπίτι του. Ο Μανιάτογλου, ποδοσφαιριστής και ο ίδιος στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, ξέρει πολύ καλά το άθλημα και είναι σε θέση να εξηγεί με ...χειρουργική ακρίβεια στους παίκτες το τι ζητάει ο προπονητής τους.

Ο Σάντος τον εμπιστεύεται απόλυτα. Τον γνώρισε πριν κάποια χρόνια σε εκδήλωση της πορτογαλικής πρεσβείας στην Αθήνα και εκτός από την άριστη γνώση της πορτογαλικής γλώσσας (την οποία ο Μανιάτογλου χρωστά στην Πορτογαλίδα μητέρα του) εκτίμησε στο νεαρό μεταφραστή το ήθος και το χαρακτήρα του. Έτσι τον πήρε μαζί του στον ΠΑΟΚ και αργότερα και στην Εθνική ομάδα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.