MEDIA

ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΑΠΕ

Σε  ξαφνικές αλλαγές στο καταστατικό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων προχωρά η κυβέρνηση υποσκάπτοντας και την αξιοπιστία του, αφού με διάταξη νόμου, σε μορφή τροπολογίας που έχει επεξεργαστεί το γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου το ΑΜΠΕ γίνεται πλήρης... ΔΕΚΟ.

Στην τροπολογία που συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομίας Ι. Στουρνάρας και Επικρατείας Δ. Σταμάτης,  τροποποιούν το καταστατικό του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, αλλάζοντας στην ουσία το ΠΔ 191/2008.

Με τις τροποποιήσεις αυτές:

-Ο Πρόεδρος Γενικός Διευθυντής αντικαθίσταται από διευθύνοντα σύμβουλο, που δεν προβλέπεται να είναι υποχρεωτικά  δημοσιογράφος, ούτε αναφέρονται ειδικά προσόντα (πτυχία ,  προϋπηρεσία σε διευθυντικές θέσεις ΜΜΕ κλπ) ούτε βεβαίως δημόσια προκήρυξη.

-Δημιουργείται νέα θέση Προέδρου Δ.Σ., αυξάνοντας το κόστος λειτουργίας του, χωρίς να περιγράφεται και ο ρόλος του

-Προωθείται η συγχώνευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ  με την ΕΡΤ, αφού με ειδικό άρθρο στην τροπολογία προβλέπεται η συνένωση του πρακτορείου με άλλη ΔΕΚΟ, προφανώς την ΕΡΤ, όπου ο διευθύνων σύμβουλος , μπορεί, κατ΄εξαίρεση να συμμετέχει ως μέλος του ΔΣ ή και αντίστροφα.

Προφανώς για να υπάρξει από κοινού χρηματοδότηση η κάλυψη των όποιων αναγκών από το ήδη μειωμένο  ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ.

- Αλλάζει δήθεν τη σύνθεση του Δ.Σ. σε επταμελή, η οποία όμως είναι ήδη επταμελής από τον Μάρτιο του 2012.

-Καταργεί το άρθρο 10, που προβλέπει ως αναπληρωτή Πρόεδρο τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μακεδονίας, το οποίο όμως συγκεκριμένο άρθρο έχει τροποποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2011 και έχει καταργήσει τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου

-Προκαλεί τεράστια λειτουργικά και οικονομικά προβλήματα αφού με την  επιβολή ωραρίων θα οδηγηθεί σε δεκάδες προσλήψεις.

-Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το ιδιαίτερο εργασιακό καθεστώς που απαιτείται για τους δημοσιογράφους, σε εφαρμογή όσων προβλέπει ΠΝΠ, που μέχρι τώρα, εξαιρεί την δημοσιογραφική ιδιότητα από την δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία και το ενιαίο μισθολόγιο με ότι αυτό συνεπάγεται για νέες περικοπές στους μισθούς και καταργεί έτσι τις ΣΣΕ  της  ΕΣΗΕΑ.

Πρόκειται στην ουσία για φωτογραφική τροπολογία  μόνο και μόνο για την  αντικατάσταση, με νόμο, πρωτοφανές στα χρονικά, του σημερινού προέδρου  γενικού διευθυντή, πριν λήξει η θητεία του.

Είναι τόσο προσχηματική η διάταξη μετατροπής του πρακτορείου σε ΔΕΚΟ που ο συντάκτης της τροπολογίας «ξέχασε» να προβλέψει ακόμα και την τοποθέτηση Εσωτερικού Ελεγκτή.

Το  κείμενο της τροπολογίας έχει ήδη αποσταλεί από τον αρμόδιο υπουργό στα γραφεία και των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών προκειμένου να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη τους.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΠΕ | Matrix 24 16/10/2012

    […] ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΕ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟ ΑΠΕ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.