ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ «ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ»

Τον επόμενο στόχο του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε στην τριήμερη παρουσία του στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τις ισχυρές «κοινωνικές συμμαχίες». 

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις τοποθετήσεις του, στη συνέντευξη τύπου, στην καθιερωμένη ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, αλλά και στις συναντήσεις του με συλλογικότητες και πολίτες της Θεσσαλονίκης, επαναλάμβανε συνεχώς μία φράση: «η λογική της ανάθεσης είναι λάθος. Είναι λάθος να αναθέτουμε σε ένα κόμμα να σώσει τη χώρα. Την Ελλάδα πρέπει να τη σώσουμε όλοι μαζί και ο λαός να είναι στην πρώτη γραμμή».

Η συγκεκριμένη φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί την κορωνίδα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών και της –ενδεχόμενης- νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση, έστω και με περιορισμένες κοινοβουλευτικές απώλειες, θα περάσει τα μέτρα, στη συνέχεια θα πάρει κάποια –ήσσονος σημασίας- «δώρα» από τους θεσμικούς μας εταίρους και θα συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία αυτού που ο ΣΥΡΙΖΑ ονομάζει «εσωτερική υποτίμηση». «Θα φτιάξουν στον ευρωπαϊκό Νότο μία ειδική οικονομική ζώνη, μία ζώνη εντός του ευρώ με υποτιμημένες αξίες και φθηνούς εργαζόμενους, χωρίς δικαιώματα», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου.

Ύφεση και ανεργία

Παρ' όλα αυτά, η κυρίαρχη εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι πως η συγκεκριμένη διαδικασία, που θα επιφέρει κι άλλη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία, δεν μπορεί παρά να έχει ως αποτέλεσμα, όχι στο εγγύς πολιτικό μέλλον, την φθορά της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά. «Τότε, θα έρθει η σειρά μας, αλλά θα βρούμε πραγματικά καμμένη γη», σχολιάζουν υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες. Οι ίδιες πηγές, βεβαίως, παραδέχονται ότι… το φίδι θα έχει βγάλει από την τρύπα η παρούσα κυβέρνηση και πως η Ελλάδα ενδεχομένως να είναι έτοιμη, ως «εξυγιασμένη», να βγει και πάλι στις αγορές, παράγοντας πρωτογενή πλεονάσματα και αποδεικνύοντας ότι «δεν ζει πάνω από τις δυνάμεις της».

«Μετα-τροϊκανή εποχή»

Τότε, θα έρθει η ώρα της «μετατροϊκανής εποχής», όπως την ονόμασε χθες και προχθές ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, ερώτημα αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, η ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς τι θα… βρει για να μπορέσει να στηρίξει το σχέδιό «ανόρθωσης» της χώρας. «Αν δεν μας έχουν αφήσει ούτε μία κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση, ούτε ένα φιλέτο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα», σημειώνουν, εξ ου και χθες, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι για το κόμμα του και τον ίδιο, μεγαλύτερο κακό θεωρείται το «ξεπούλημα» δημοσίων επιχειρήσεων από τις αιματηρές περικοπές συντάξεων, μισθών και λοιπών εισοδημάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας, με την απόρριψη της «λογικής της ανάθεσης», ήδη ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς. Όχι μόνο για να στείλει μήνυμα ότι θα πρέπει… να κάνει ο λαός κουράγιο όταν θα έρθει η «ώρα της Αριστεράς», αλλά και διότι οι «ρεαλιστές» της Κουμουνδούρου ουδόλως βιάζονται να βρεθούν στα σαλόνια της εξουσίας, σε μία φάση που η χώρα βρίσκεται σε χρεοκοπία εν αναστολή και με τη δαμόκλειο σπάθη της τρόικας να επικρεμάται επί της  εκάστοτε κυβέρνησης…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.