ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ

Την απάντηση της Τρόικας αναμένει ο υπουργός Εργασίας  που απέστειλε χθες, το e-mail με τις προτάσεις για τα εργασιακά. Μια αναπάντεχη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, σύμμαχος της ελληνικής πλευράς.

Την ώρα που ο υπουργός Εργασίας κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας τις απαντήσεις των δανειστών, στις νέες προτάσεις που κατέθεσε, εγγράφως αυτή τη φορά, χθες, μια μη δεσμευτική μεν, πολύ σημαντική δε, απόφαση του δικαστηρίου έρχεται να δώσει βάση στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική εργασιακή νομοθεσία που στόχο έχουν να μειώσουν το κόστος για τους εργοδότες στην πληγείσα από την ύφεση Ελλάδα, ήταν παράνομες καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η επιτροπή κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου έκρινε ότι δύο μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν κατ’ εντολή των διεθνών πιστωτών της χώρας, παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνική Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν.

Η απόφαση, η οποία στηρίζεται σε έφεση που άσκησαν τα εργατικά σωματεία του ελληνικού δημοσίου, αφορά σε δύο μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2010 και παρατείνουν την «δοκιμαστική περίοδο» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση, στον ένα χρόνο, καθώς και στη μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού.

Η επιτροπή εκτιμά ότι όλοι, και οι νεοπροσλαμβανόμενοι έχουν  δικαίωμα σε μια «λογική» ειδοποίηση πριν απολυθούν. Όσο για τη μείωση των μισθών των νέων κατά 32%, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι  νέοι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.

Το Reuters επισημαίνει πως η επιτροπή δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει τα πορίσματά της, αλλά κάνει συστάσεις προς το Συμβούλιο των υπουργών των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που να καλεί ένα κράτος-μέλος να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Η απόφαση μπορεί να αποδειχθεί θετική για την πορεία της διαπραγμάτευσης του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα, καθώς η επιχειρηματολογία του Συμβουλίου μπορεί να αποτελέσει πάτημα και για το ελληνικό αίτημα να μην καταργηθούν οι τριετίες, όπως ζητά ο Γ. Βρούτσης στο e-mail προς τους δανειστές. Στο ίδιο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ο κ. Βρούτσης δέχεται τη μείωση των αποζημιώσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε μάξιμουμ 12 μισθούς. Για όσους ήδη εργαζόμενους έχουν συμπληρώσει 16 χρόνια υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, το υπουργείο Εργασίας προτείνει τη διατήρηση της ισχύουσας κλίμακας, όμως αποζημιώσεις άνω των 12 μισθών, το ποσό θα υπολογίζεται με πλαφόν. Δηλαδή για τα χρόνια μετά τα 16, η αποζημίωση θα υπολογίζεται με μέγιστο επιτρεπτό μισθό, τα 2.500 ευρώ.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | Matrix 24 20/10/2012

    […] Διαβάστε επίσης: Ο ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.