ΕΛΛΑΔΑ

Ο Α. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΡΟΥΕΙ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών και κατά πόσο επαρκούν για την καταβολή των συντάξεων του 2012, κρούει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών: «Πώς θα καλυφθεί πλήρως η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και με ποιο τρόπο θα εγγυηθούν την καταβολή των συντάξεων κατά τους επόμενους μήνες»;

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει: «Από δημοσιεύματα και κυβερνητικές δηλώσεις προκύπτει ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και τον Αύγουστο έχουν πάρει ως και το 85% της κρατικής χρηματοδότησης, κάτι που καθιστά αμφίβολη την πληρωμή των συντάξεων μετά τον Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ έχει απορροφήσει 82,5%, ο ΟΓΑ 85%, το ΤΑΠ-ΟΤΕ 80,6%, το ΝΑΤ 76%, ο ΟΑΕΕ 70,8%, και απομένουν προς ανάληψη μόλις 240 εκατ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο.

Με δεδομένο ότι α) η ύφεση αγγίζει δυσθεώρητα βάθη για τέταρτη συνεχή χρονιά, β) ο 1 στους 3 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, γ) η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή και η εισφοροαποφυγή αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ κατ’ έτος, δ) η αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα σημαίνει απώλεια εσόδων 450 εκατ. ευρώ και ε) το 45% των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του, ενώ από τους παλαιούς οφειλέτες ένα ελάχιστο ποσοστό έχει ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση».

Και καταλήγει ο κ. Μητρόπουλος ρωτώντας τους αρμοδίους υπουργούς: 1ον) Πώς θα καλυφθεί πλήρως η χρηματοδότηση των Ασφαλιστικών Ταμείων και με ποιο τρόπο θα εγγυηθούν την καταβολή των συντάξεων κατά τους επόμενους μήνες;

2ον)Πώς θα καλυφθούν άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το «κούρεμα»;

3ον)Ποια είναι η αναλυτική κατάσταση των αποθεματικών ανά Ασφαλιστικό Ταμείο στους κλάδους κύριας σύνταξης, περίθαλψης και πρόνοιας.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.