ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΠΩΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΤΗ «ΣΦΑΓΗ» ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ

Ο πρωθυπουργός, χωρίς να ενημερώσει, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι διατείνονται, τους δύο άλλους πολιτικούς αρχηγούς, κήρυξε περαιωμένη τη διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων και φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή για συζήτηση(;) και ψήφιση με τη μορφή ενός και μόνου άρθρου. Όλα ή τίποτα.

Η κίνηση αυτή του Αντώνη Σαμαρά προσιδιάζει σε ψυχολογία πολιτικού χαρτοπαίκτη. Βάζει τα ρέστα του στο τραπέζι και όποιος θέλει και μπορεί τα "βλέπει". Η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, οπότε, και μιλώντας με χαρτοπαικτικούς όρους, εάν Βενιζέλος και Κουβέλης αποφασίσουν να τον κοντράρουν τότε η παρτίδα χάνεται. Μόνον που χάνεται και για τους τρεις. Και αυτό οι δύο "συμπαίκτες" του Σαμαρά δεν το αντέχουν αφού θα μείνουν ταπί σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Προφανώς ο Αντ. Σαμαράς επειδή το γνωρίζει αυτό ρισκάρει. Και πιθανότατα θα κερδίσει την παρτίδα. Βεβαίως, με την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά, και την αναστάτωση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, τα κέρδη που θα αποκομίσει σε ψήφους θα είναι λιγότερα του αναμενομένου. Η πλειοψηφία των 179 βουλευτών δεν υφίσταται. Τα μέτρα θα ψηφιστούν, εφόσον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα αρνηθούν ψήφο δεν είναι περισσότεροι από οκτώ, με οριακή πλειοψηφία και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές απο την γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί εάν ΔΗΜΑΡ και 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιλέξουν αντί για καταψήφιση την αποχή; Τα μέτρα μπορεί να ψηφιστούν, όμως εγείρεται μείζον πολιτικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση μπορεί να μην πέσει, αλλά το πακέτο των μέτρων δεν θα έχει την επαρκή πολιτική νομιμοποίηση, ιδιαίτερα όταν τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται, κάτι που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης.

Απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, ο πρωθυπουργός προφανώς πιστεύει ότι μπορεί να δοθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού, η υπερψήφιση του οποίου θεωρείται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Γι' αυτό και το πολυνομοσχέδιο προηγείται της ψήφισης του προϋπολογισμού και όχι το αντίστροφο, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει. Δίδεται δηλαδή η δυνατότητα, στη ΔΗΜΑΡ και σε κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, να αρνηθούν ψήφο στα μέτρα και μετά να διορθώσουν την ψήφο τους παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως διακηρύττουν δημόσια ότι θα πράξουν.

Η πρωθυπουργική στόχευση είναι προφανής. Θέλει με αυτό τον τρόπο να καταστήσει τους διαφωνούντες βουλευτές αναξιόπιστους. Και θα το επιτύχει εφόσον συμβεί αυτό. Θα εμφανιστούν να αρνούνται ψήφο στα μέτρα και μετά θα στηρίζουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα. Οποία γελοιότης! Κάτι τέτοιο ίσως να βοηθά και τον Βενιζέλο, ο οποίος θα ήθελε να δει να ευτελίζονται οι, από αριστερά, διαφωνούντες με την γραμμή του βουλευτές, οι οποίοι μάλιστα αμφισβητούν και την ηγετική του θέση στο ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον Σκανδαλίδη και τους συν αυτώ.

Βεβαίως αυτό εμπεριέχει ένα αυξημένο ρίσκο. Οι διαφωνούντες βουλευτές να δηλώσουν "παρών" ή να απέχουν και στον προϋπολογισμό. Τότε το πρόβλημα εκτός από τον Βενιζέλο θα το έχει συνολικά και η κυβέρνηση, της οποίας η δεδηλωμένη θα συρρικνωθεί. Το μεν ΠΑΣΟΚ γιατί ντε φάκτο θα έχει διασπαστεί ή καλύτερα θα έχει πολυδιασπαστεί αφού υπάρχουν και οι Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι μετά την ψήφιση των μέτρων δηλώνουν αποφασισμένοι να βαδίσουν σε άλλους δρόμους.

Η δε "νέα" κυβέρνηση, εφόσον βεβαίως δεν συμβεί κάποιο "ατύχημα", θα είναι ποιοτικά διαφορετική από την κυβέρνηση που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης τον Ιούνιο, ιδίως αν εφεξής δεν συμμετέχει σ' αυτή και η ΔΗΜΑΡ. Για να αποκλειστούν τέτοιες εξελίξεις ίσως να ήταν προτιμότερο πρώτα να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και μετά το νομοσχέδιο για τα μέτρα. Το αποτέλεσμα όσον αφορά τα μέτρα θα ήταν το ίδιο, οριακή έστω υπερψήφιση, αλλά τουλάχιστον θα είχε διασφαλιστεί η ύπαρξη αυξημένης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με τη διαδικασία που επελέγη, και με τον τρόπο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα, είναι φανερό ότι, αντικειμενικά, δημιουργούνται συνθήκες διάσπασης σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεν αποκλείεται αυτό ο Αντ. Σαμαράς να το επιθυμεί ή για να το πούμε καλύτερα (πρέπει να) το επιδιώκει. Είναι προτιμότερο γι' αυτόν να ηγείται ενός μνημονιακού μετώπου αποφασισμένων και τολμηρών, παρά να στηρίζεται σ' ένα στράτευμα με συνεχείς δισταγμούς και αμφιθυμία. Και φυσικά τον διευκολύνει πολιτικά και εκλογικά στο μέλλον, είτε το εγγύς είτε το απώτερο, αφού θα είναι ο αδιαμφισβήτητα κυρίαρχος στον αστικό χώρο και τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που θα δουν τις δυνάμεις τους να διασπώνται και να συρρικνώνονται.

Με απλά λόγια ο Αντ. Σαμαράς, ποντάροντας στο γεγονός ότι οι δύο ομοτράπεζοι του, στη διακυβέρνηση, δεν αντέχουν, πολιτικά, να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, τους σπρώχνει στα άκρα, τους εκβιάζει και πιθανότατα θα τους διασπάσει. Και το κάνει επικαλούμενος την ασφυκτική πίεση του χρόνου και της τρόϊκας να κλείσει η συμφωνία για να δοθεί η δόση του δανείου που θα κρατήσει τη χώρα, έστω και στην εντατική, ζωντανή. Η καθυστέρηση που υπήρξε, με αφορμή τις ενστάσεις των δύο για καλύτερο πακέτο μέτρων, γίνεται τώρα όπλο στα χέρια του Σαμαρά και γυρίζει μπούμερανγκ στους Βενιζέλο και Κουβέλη.

Αν μη τι άλλο είναι μία ενδιαφέρουσα, από άποψη πολιτικής και προσωπικής, του πρωθυπουργού, τακτικής, παρτίδα. Στην πόκα θα την ονομάζαμε "σφάχτη". Παίζεται με ανοιχτά χαρτιά, και αυτοί που χάνουν συνήθως καταβάλουν πολύ "αίμα" σ' αυτόν που κερδίζει. Και φυσικά επειδή παίζεται στις πλάτες και εις βάρος του λαού που θα "σφαγιαστεί" εάν, με τη βοήθεια και της Ευρώπης, δεν υπάρξει, συνολική και τελική λύση στο δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και παραγωγικό πρόβλημα της χώρας.

 

9 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Redicol Etsios 10:02 01/11/2012

  Όλοι οι  [τρεις]
  ομοτράπεζοι και η αντιπολίτευση ! και οι δύο τρόικες !

  Με αυτή τη κίνηση είναι κερδισμένοι ? – παρά οριστικά χαμένοι,
  εκλογές κ.λ.π. – κι ο λαός … κρεμασμένος σε ένα βαρέλι που δεν βλέπει τον πάτο,
  για σκέψου να του κόψουν το σχοινί ?

  Οι τρεις μνημονιακοί, [ λες μήπως ήταν και «προ-συνεννοημένοι» !] με τις λιγότερες απώλειες και κρατάνε και το «χαρακτήρα» τους. Θα φανεί
  σύντομα.

  1-     ο
  ΣΑΜ κρατά το προφίλ του ισχυρού αφεντικού

  2-     ο
  ΒΕΝ ότι θα μπορούσε ναι μεν να αντιδράσει .. αριστερό ! κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ ,
  αλλά τον πρόλαβε και που να μπλέξει με τα χειρότερα, για να δούμε πως θα
  ξεμπλέξει τελικά.

  3-     ο
  ΚΟΥΒ κι αυτός δικαιολογείται δεν πρόλαβε να αντιδράσει, που θα έπρεπε, αφού εξ
  αλλού κι αυτός είναι σε αριστερό! κόμμα,

  4-     η
  αντιπολίτευση, ενωρίς για εκλογές …

  5-     η  τρόικα εξ :  καλό … 
  το βλέπει, δεν θέλει δύσκολα.

  6-     οι
  φοβισμένοι … ήσυχοι

  7-     ο
  λαός, άλλοι φοβισμένοι και άλλοι   «έξη 
  δευτέρα φύσις» μέχρι ….να  

  8-     οι
  ομοτράπεζοι δεν θα χάσουν περισσότερα από όσα εάν δεν τους προλάβαινε

  9-     όσο
  για «σφαγή» τίποτα το σπουδαίο, ναι μεν θα δικαιολογηθούν με την αιφνίδια
  κίνηση του ομοτράπεζου οικοδεσπότη, αλλά από εσωτερικές αντιπαλότητες θα
  έχουν μικρές συνέπειες?. Οι ψηφοφόροι τους με τις δεύτερες εκλογές είχαν
  αποφασίσει ενσυνείδητα φιλο-μνημονιακά., φιλο-παραταξιακά,

  10- όμως όλα θα
  κριθούν εκ του αποτελέσματος.

   

  και

  … για προόραση και … ανοιχτή γραμμή  όλα έχουν μια «ερμηνεία»

  Πρέπει να  ξέρεις πως
  παίζει το χαρτί κάθε παίκτης, – όταν παίζει π.χ. κοντσίνα παίζει με σημαδεμένα,
  με κλεμμένα, ανοιχτά, προσυνεννοημένα με κάποιον παίκτη, πότε κερδίζει και πότε
  χάνει ? και πως κερδίζει γενικώς … και η πολιτική ένα χαρτοπαίγνιο είναι, που
  θέλει δυνατά χαρτόμουτρα 

 2. προφανως αυτα που γραφεις τα λες χωρις να υπολογιζεις και τον αλλο παικτη του τραπεζιου.ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!!μιλας για αιμα χωρις να λες οτι αυτο ειναι του ελληνικου λαου.ποσο μικρος ο λογος σου αληθεια!!

 3. K.Montexristos 23:47 31/10/2012

  Σεβαστέ μου φελνικο,
  Η συμερινη παρουσίασις του θέματος ήταν υπέροχη. Από τουδαι ομος και στο εξης σε καθιστο υπευθυνον δια την συμπεριφοραν του UNCLE.Μεχρι τώρα μου έχει ζητήσει δυο φορες συγγνόμην χωρια ότι μου έχει προσφερει ένα κλωναρι ελαιάς να,που το κράτησα και γεμισετην αποθήκιν μου. Δεν λέγω είναι πολυ εξυπνος σχεδον σατανικος, αλα, με την τακτικην που ακολοθει θα διώξει όλους τους θαυμαστας και φίλους από την σελίδαν. Έλεος δηλαδής. Δεν μπορει ο κεντρικος αρθογράφος και μετρ να γραφει ένα και ο θειος να γραφει δέκα!!!!!!!!!!!!!! στο τέλος θα μινει μονος να γραφει και συ θα απαντας στο θειο έτσι για ναμη λεει το στόμα του. Εγω τον αγαπώ και όταν εις το απωτερον μελλον τον συναντήσω θε΄λω να του το πω. Αν πάλι δεν αλλαξει ας τον αναλάβει ο… Παπαγιώργης και να του εξηγήσει πως είναι κανεις να είναι έξυπνος και σοφος χωρις υπερβολες και τέτια……… 

 4. Uncle 14:53 31/10/2012

  Φίλε Φελνίκο, ΧΘΕΣ ΕΓΡΑΦΕΣ»  Τα μονοπάτια της δόξας σε οδηγούν τουλάχιστον στον τάφο, τα μονοπάτια όμως του καθήκοντος μπορεί να μην σε βγάλουν πουθενά. «ΣΗΜΕΡΑ κατι περίπου άν τό κατάλαβα καλά ότι τά μονοπάτια τού καθήκοντος οδήγησαν σέ ΚΑΖΙΝΟ. ( θά γράψει πιθανόν κάποιος από τήν άλλη πλευρά του  στρατοπέδου ).Τώρα εγώ αυτό πού δέν καταλαβαίννω ( φαντάζομαι καί άλλοι )  είναι τό γιατί νά παραμείνει ό Κουβέλης καί Βενιζέλος στό δωματιο πού λέγεται ¨κυβέρνηση¨ γιά νά κρατούν τό Καιρί καί γιατί νά μήν βγούν εξω από τήν πόρτα καί νά κάμνουν ( μέ τόν συμπάθειο γιά τούς ανήληκους ) πανταστρίτην ? θά κρυόσουν βέβαια λίγο αλλά δέν θά κουράζονται.(» η υπερψήφιση του οποίου θεωρείται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση » ) ως έχει ! θά συμπλήρωννα εγώ. καί Οχι πρός Σαμαρά είπαμε όμως ο καθένας τό ερμηνεύει οπως θέλει Δημοκρατία έχουμε. Η 6η 7ηκαί Παράγραφοι φαντάζομαι / μαζί με τογεγονώς οτιό Βενιζέλος έλαβε πρόσκληση ,νά παραστεί στήν επίσκεψη Μόντι / νά διαμηνίουν αυτό πού είπα καί χθές αποκλοισμό τού Κουβέλη καί δημιουργία μιάς Νέας Συνεργασίας. Δέν φαντάζομαι νά θέλει νά τούς φάει καί τόυς 2 μιά φορά .Τό γεγονως ότι ο Σαμαράς θέλει νά άλλάξει τό Ελληνικό λεξικό να κυρίξει δλδη» τό μνημονιακός σάν συνόνυμο τού πατριώτη καί τόν εαυτότου τήν Προσωποποίηση τού Πατριωτισμού είναι πολύ επικύνδινο γιατί οί πατριώτες θά είναιή μεοονότης , τώρα θά μού πείς ετσι θέλαν νά αναγνωρίζονται ορισμένοι πάντα (αστο όμως γιατί άν αρχίσουμε ……ειναι ένα ΜΟΝΟΠΑΤΙ πού όπωςδήποτε δέν θά μάς βγάλει στό τραπέζι τού Σαμαρά γιά να δούμε πόσοι θά θέλουν να δούν καί ποιοί θά πούνε πάσο.ΥΓ. Εγώ προσωπικά θά ήθελα να δώ καί τί λέει μια καλή φίλη από τήν πλευράτού ΠΑΣΟΚ καί τού Βενιζέλου ,νά δούμε θά τοποθετηθή?

 5. KaterinaK 12:26 31/10/2012

  Οι τρεις εταιροι αντι νάχουν κουτσοβρεί μια κοινη γραμμη απεναντι στη τροϊκα ωστε να μη ματωσουμε περισσοτερο οι πολιτες, αναλωνονται σε κινησεις τακτικης μεταξυ τους.
  αλλα κι ετσι οπως ηρθαν τα πραματα, Αν ο Σαμαρας μεθοδευει τη σφαγη των Βενιζελου και Κουβελη ( πολυ ωραιο αρθρο Φελνικο)
  ωστε να μεινει ο μονος κυριαρχος στον αστικο μετριοπαθη χωρο,
  τοσο το καλυτερο για τον πολιτικο χωρο.
  Με το φοβο μη μεινουμε σε οικονομικο και οχι μονο, κενο, 2 χρονια τωρα ο σοσιαλδημοκρατικος χωρος πλενεται μαζι με τη ΝΔ κι εχουνε γινει σιελ.
  οι ενστασεις της ΔΗΜΑΡ κρατησαν ως το τελος και παρ ολο που, θυμωμενη μαζι της που δεν πατουσε ποδι σε ουσιωδη και αρκεστηκε στα επουσιωδη, πιστεψα οτι θα υποχωρησει κατοπιν απειροελαχιστων μετατροπων απο τροϊκα, Χαιρομαι τοσο πολυ που δεν συνεβη.( ο Κ. Περσεας ειχε δικιο για Κουβελη)
  Τωρα, με τον ελιγμο Σαμαρα και με δηλωσεις ΕΕ και Τρόϊκα, για συνολικη λυση της Ελλαδας τον Νοεμβριο, με οτι αυτο συνεπαγεται,της δινεται η ευκαιρια να διαχωρισει την ιδεολογια της περισσοτερο μεσα στη κυβερνηση. Γιατι;
  Γιατι το Ρισκο Σαμαρα, υπερβαινει του δικου της.
  το ΠΑΣΟΚ απ την αλλη, ειναι τοσο στριμωγμενο και πολυδιασπασμενο που μονον ο θανατος μπορει να το επανακινησει. Ας ερθουν επιτελους εξελιξεις.

 6. Uncle 11:09 31/10/2012

  Κόλλησε η Βελόνα στό γραμμόφωνο μού φαίνετε Φίλε Μόντη, καί θά χαλάσει ό
  Δίσκος, πρόσεχε! Στή Ζωή είναι όλα πάρε καί Δώσε. Ο φίλος ό Φελνίκος είναι
  Δημοσιογράφος, καί Όχι μόνο -είναι καί Εκδότης από πάνω. Κάι κάτι δίνει γιά νά πιάνει
  Πληροφορίες ποιό νωρίς από τους άλλους – Τό ίδιο συμφέρει καί τό Ποθυπουργό
  Καί τους γύρω του,να τά πάει καλά μέ όσο γίναιτε περισσότερα ΜΜΕ ( γί αυτό κάι λέμε ότι οποίος έχει Τά περισσότερα ΜΜΕ μέ τό μέσος του έχει καί τήν Εξουσία – είναι αυτό πού λέμε Υπερδύναμη τών ΜΜΕ – άκούς κάπου κάπου νά λάβετε τά ΜΜΕ Ρίχνουν καί ανεβάζουν Κυβερνήσεις ) γι αυτό καί δίνουν κάποτε στόν ένα καί κάποτε στόν άλλον , δέσει καί Ορισμένους βέβαια πού παίρνουν παραπάνω, καί σ’ αυτόυς καταλογίζεται καί ό
  Φίλος μας»…….ποιό λιανά δέν μπορώ νά τό κάμω.

  • K.Montexristos 15:11 31/10/2012

    Kαλέ μου… θείο,
   Θέλεις να κάνης τον αναλυτή {και είσαι}, αλλα δεν ερμηνευης ουτε τα πιο απλά. Λεμε το ίδιο ακριβος πραγμα γαι τον φελνικο με αλλες λεξης. Σε πιάνω πολυ απρόσεχτω  σήμερα. Αλλα βέβαια εσυ που να κοιτάξεις πισω απο τις λέξεις αν κρυβεται και κανενας…. Αλέξης!!!!!!!!!!! το μυαλό σου το χεις αν κολλησε η βελονα και χαλάσει ο δίσκος. Αστον να χαλασςει που να πάρει και να σικοσει. Δικος μου είναι και τον βάζω όποτε θέλω και όπως θέλω εγω. Μαζι τον αγοράσαμε;
   θειο, σε χω καλο, σε χω χρησό, σε χω αγαπημενο!!!!! Ασε με σήμερα ομος καλυτερα γιατί μολις πλερωσα το χαρατσι και τηρα μην…  /πλερωσεις εσυ την νυφη την γκαιδή/ που την φώναζαν κικη/……

   ΥΓ.με το συμπάθειον δηλαδης. Αλλα αυτο ελειπε. Να μην ξέρομεν ότι ο φελνικος έχει ατρανταχτες πηγες. Εμ, το΄τες γιατί τον διαβάζουμε θειο;….

   • Uncle 16:22 31/10/2012

    Μού ξέφυγε το «θα αρχίσω να …» Συγνώμη πού σού βγαλα καί τόιν δίσκο χαλασμένο . 

 7. φίλε φελνικο,
  τις προάλες ο εξαφανισμένος φίλος μας Varkas σε είχε………… καταγγειλει για συνεργατη και μυστικοσυμβουλο του Σαμαρα. Χτες μόλις, εσυ και πριν ριξει την ζαριά!!!!!! του ο πρωθυπουργος έγραψες ..»η μετρα η χαος»!!!!! Σήμερα παλαι λεγης και αναληεις λογικα πως μεθοδευει την εξόντωση των ετέρων του. τελικα μου φαινεται ότι ή έχει δίκιον μεγάλον ο  «εξαφανισμένος» Βάρκας ή έχεις την προόραση που λέγη κ ένας φίλος μου που έχει αρπαξει απ τον πολυ διαλογισμο. όπως και να χει αμα συνεχιστει το ραισιταλ προφητειων που δίνεις θα αρχίσω να πιστευω ότι βρισκεσε σε ανοιχτη γραμμη με τον Σαμαρα που όντος παλσάρεται ως πραγματικος δεξιος ηγετις και δεν καταλαβαινει τίποτις απο…. κουνουπια!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΥΓ. Ο φιλος Περσεας μας λειπει

  Με πάσαν εκτιμησιν

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.