ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ...ΓΑΛΑ

Με την άρση της ανώτατης διάρκειας ζωής των πέντε ημερών, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει την κλειστή αγορά του φρέσκου γάλακτος, να βάλει και άλλους στο παιχνίδι και να πέσουν οι τιμές. 

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται -όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Έθνος»-, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και ουσιαστικά συμφωνούν στην αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ο ανταγωνισμός, να μπουν στο παιχνίδι της διακίνησης γάλακτος στις πόλεις και συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ξένες με εισαγωγές, και εντέλει να πέσουν οι τιμές του γάλακτος. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος που ισχύει από το 1999.

Το ακριβότερο γάλα στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ε.Ε. και η διαφορά της τιμής σε μέσα επίπεδα είναι γύρω στο 31%. Τη στιγμή που το παστεριωμένο ή φρέσκο γάλα πωλείται στη χώρα μας μέχρι και 1,50 ευρώ το λίτρο, σε χώρες όπως το Βέλγιο και την Ισπανία πωλείται 0,99 ευρώ, ενώ στη Γερμανία και την Ολλανδία μόλις 0,89 ευρώ.

Στην Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία νομοθετημένη διάταξη ή επίσημο έγγραφο που να ορίζει ανώτατο όριο ημερών συντήρησης γάλακτος. Το συγκεκριμένο καθεστώς υπάρχει μόνο στην Ελλάδα και για την ακρίβεια με το ΠΔ. 113/1999 που από τη μία περιγράφει τις διαδικασίες επεξεργασίας της παστερίωσης και από την άλλη βάζει ανώτατο όριο συντήρησης τις πέντε μέρες. Κάπως έτσι οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει στο χαρακτηρισμό του προϊόντος ως «φρέσκο», πράγμα που δεν ισχύει σε κράτη της Ε.Ε, όπου το παστεριωμένο γάλα έχει διάρκεια ζωής 9 και 10 μέρες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσαυτάρης έχει καταθέσει πρόταση στον κ. Σκορδά η οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει στις συσκευασίες του γάλακτος η επισήμανση π.χ. «φρέσκο γάλα δύο ή τριών ή πέντε ή δέκα ημερών», ανάλογα. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέγει το προϊόν που θέλει και θεωρεί εκείνος «φρέσκο». Με αυτό τον τρόπο προστατεύονται και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι.

Προσδοκία η μείωση τιμών

Από την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος η κυβέρνηση προσδοκά μείωση των τιμών. Κι αυτό επειδή ένα σημαντικό κόστος που επωμίζονται οι γαλακτοβιομηχανίες είναι αυτό των επιστροφών από το ράφι που υπολογίζεται στο 5% της τελικής τιμής. Όταν λήγει στις πέντε μέρες το γάλα οι επιχειρήσεις πρέπει να το μαζέψουν. Με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής αυτό το κόστος πέφτει. Επίσης, μικρές συνεταιριστικές γαλακτοκομικές επιχειρήσεις θα μπορούν πιο άνετα να διαθέσουν τα προϊόντά τους και στα αστικά κέντρα.

Η απελευθέρωση δημιουργεί θέμα στην εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, αφού οι μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου έχουν «καθίσει» πάνω στο καθεστώς των πέντε ημερών, ενώ ταυτόχρονα έχουν ανεβάσει και τις τιμές στα μακράς διάρκειας, όπου υπάρχει και αυξημένη ζήτηση.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ | Matrix 24 16/10/2012

    […] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟ… ΓΑΛΑ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.