ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΑΣΥΛΙΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ

Συνθήκες ατιμωρησίας και συγκάλυψης καταγράφει η απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε κοινοβουλευτική ερώτηση για τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης αναφέρει ότι οι διώξεις που έχουν ασκηθεί τα τελευταία χρόνια για περιστατικά ρατσιστικής βίας είναι ελάχιστες, ενώ τα εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο δεν καταγράφονται στις σχετικές στατιστικές. Παράλληλα, διαπιστώνει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των καταγεγραμμένων από τις αρχές περιστατικών και των στοιχείων που προέρχονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σημειώνει ότι τον περασμένο Απρίλιο ο τέως γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιάννης Ιωαννίδης, είχε αποστείλει επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισημαίνοντας τα προβλήματα. Τέλος, υπενθύμισε στους ερωτώντες βουλευτές, Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση, ότι το Δεκέμβριο του 2011 είχε κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την «Καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο δεν ψηφίστηκε και τον Ιούλιο του 2012 επιστράφηκε από τη Βουλή στον νυν υπουργό το πρωτότυπό του, όπως αυτό είχε κατατεθεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται υπ' ατμόν, καθώς είναι κάτι παραπάνω από εμφανές το χάσμα που τον χωρίζει από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια σε ζητήματα πολιτικής. Μεταξύ άλλων έχει δεχτεί πιέσεις για αυστηρότερο «κουκουλονόμο» που θα έκανε ιδιώνυμο αδίκημα την απόκρυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.