ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνουν -μάλλον πανηγυρικά- όσους υποστηρίζουν ότι οι «τροϊκανοί» απλώς δεν ξέρουν τί τους γίνεται.

Έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις τους. Βλέπουν, από τα νούμερα, αλλά και με γυμνό μάτι, την κατάντια της χώρας και την ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται η κοινωνία.

Παράλληλα, συζητούν τα μέτρα με την κυβέρνηση για περισσότερους από τρεις μήνες, γνωρίζουν πια τις «κόκκινες γραμμές» όλων των συγκυβερνώντων κομμάτων, ακόμη και τις ιδιομορφίες του κάθε υπουργού ως χαρακτήρα.

Τα τελευταία 24ωρα, οι τροϊκανοί αποδεικνύονται ανυποχώρητοι (εκτός του «λίφτινγκ» που δέχθηκαν να γίνει στα εργασιακά) και οδηγούν την κυβέρνηση σε κρίση. Ο Φώτης Κουβέλης πλέον υφίσταται όλη την πολιτική πίεση και, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, παρά την οξεία κυβερνητική κρίση, η τρόικα δεν κάνει πίσω και δεν δέχεται να τεθούν εκτός πακέτου τα εργασιακά και να συζητηθούν αργότερα. «Θα δώσουν ένα σωρό δισ., άρα είναι λογικό να τα θέλουν τώρα όλα», λένε κυβερνητικοί, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την επιμονή της τρόικας.

Μόνο που η κυβέρνηση, τουλάχιστον ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, διερχόταν σοβαρότατη κρίση. Για την ακρίβεια, κρεμόταν από μια κλωστή. Και μαζί της η χώρα. Κι όμως, η τρόικα δεν δέχεται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

Πλέον, ουδείς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς θέλουν οι τεχνοκράτες. Η Ελλάδα έχει πέσει «θύμα» της διελκυστίνδας μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για «εδώ και τώρα» διευθέτηση του ελληνικού χρέους; Οι επικεφαλής των τεχνοκρατών φοβούνται ότι, αν υποχωρήσουν, θα τελειώσουν οι καριέρες τους στο ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν; Παίζουν με τη φωτιά της πολιτικής σταθερότητας επειδή οι δανειστές δεν θέλουν στ’ αλήθεια να δώσουν στην Ελλάδα σαραντα-κάτι δισεκατομμύρια και προτιμούν να την αφήσουν να χρεοκοπήσει; Ή επιμένουν στο «κούρεμα» των αποζημιώσεων για να γλιτώσουν μερικά ψωροεκατομμύρια που θα πρέπει να δώσουν σε καλοπληρωμένα τραπεζικά στελέχη υπό απόλυση, όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών;

Τι θέλουν επιτέλους; Κάτι από τα παραπάνω, όλα τα παραπάνω μαζί ή κάτι άλλο; Εκτός αν δεν θέλουν τίποτα. Εκτός, δηλαδή, αν δεν έχουν κανέναν σχεδιασμό και παραμένουν όμηροι των ιδεοληψιών που οδήγησαν το δημοσιονομικό πρόγραμμα και τη χώρα εδώ που την οδήγησαν. Αν, όμως, πρόκειται περί αυτού, τότε η λύση δεν μπορεί να αναζητηθεί στην τρόικα. Αυτοί δε θα αλλάξουν με τίποτα. Η λύση πρέπει να αναζητηθεί στην κυβέρνηση. Κάποιος, δηλαδή, πρέπει να πει το μεγάλο «όχι».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.