ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΝΟΥΝ ΑΛΓΕΡΙΝΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

11 Οκτωβρίου 1822, επιχείρηση αλγερινών πειρατών σε συνεργασία με τον τουρκικό στόλο καταλήγει σε πανωλεθρία από την αντίσταση των κατοίκων της Μυκόνου με αρχηγό τη Μαντώ Μαυρογένους.

Τo δεύτερο χρόνο της Επανάστασης ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος κυριαρχούσε στο Αιγαίο, παρά τις μεμονωμένες επιτυχίες των ελλήνων μπουρλοτιέρηδων.

Ο ελληνικός στόλος δεν μπορούσε να κυνηγήσει τους Τούρκους στο Αιγαίο, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για μισθοδοσία και ζωοτροφές, όπως μαρτυρούν οι επιστολές του Μιαούλη και των υδραίων προκρίτων προς την Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδος.

Ο τουρκικός στόλος μετά τις αποτυχίες σε Σπέτσες και Ναύπλιο, αγκυροβόλησε στη Σούδα. Απ' εκεί αναχώρησε την 8η Οκτωβρίου 1822 με προορισμό την Κωνσταντινούπολη για να ξεχειμωνιάσει .

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου  σκάφη του τουρκικού στόλου εμφανίστηκαν μεταξύ Νάξου και Μυκόνου και κάποια πλησίασαν τις ακτές της Μυκόνου. Οι κάτοικοι του νησιού ανησύχησαν. Η ανησυχία τους μεγάλωσε όταν είδαν την αλγερινή σημαία στα πλοία αυτά.

Οι Μυκονιάτες, όπως και οι άλλοι Κυκλαδίτες, είχαν δεινοπαθήσει πό τις επιδρομές των αλγερίνων πειρατών. Οι Μυκονιάτες που είχαν πολεμήσει τους Τούρκους στη θάλασσα και στη στεριά, δε σκόπευαν να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Σήμαναν οι καμπάνες και όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του νησιού. Ύστερα από λίγο τα εχθρικά πλοία άρχισαν να ρίχνουν λέμβους στη θάλασσα και 100 αλγερινοί αποβιβάστηκαν στη Μύκονο. Οι πειρατές είχαν έλθει με εντολή των Τούρκων για να αρπάξουν ζωοτροφές και να τιμωρήσουν τους κατοίκους του νησιού. Οι Μυκονιάτες οπλισμένοι με τρομπόνια (βραχύκαννα όπλα) και χατζάρια πέρασαν στην αντεπίθεση. Αρχηγός τους ήταν η Μαντώ Μαυρογένους, με καταγωγή από ευγενή οικογένεια του νησιού.

Οι κάτοικοι του νησιού επιτέθηκαν εναντίον των Αλγερινών και τους απώθησαν προς τις λέμβους τους. Δεκαεφτά από αυτούς σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν. Τα τουρκικά πλοία άρχισαν να βομβαρδίζουν το λιμάνι χωρίς επιτυχία. Ο Καπουδάν Πασάς έκρινε ότι δεν άξιζε τον κόπο να χάσει καιρό για να επιχειρήσει νέα απόβαση στο νησί για να τιμωρήσει τους Μυκονιάτες. Αφού κράτησε τα πλοία του μέχρι τις 14 Οκτωβρίου στην περιοχή μεταξύ Νάξου και Μυκόνου, έδωσε το σήμα απόπλου του στόλου προς βορρά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.