ΚΟΣΜΟΣ

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Στο ιστορικό χαμηλό του 18% έναντι του δολαρίου έπεσε το ιρανικό νόμισμα, ριάλ.

Κατά το τέλος της σημερινής ημέρας των συναλλαγών, το δολάριο είχε φτάσει στην ισοτιμία 34.500 έναντι του ριάλ, από 29.600 την προηγουμένη.

Λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών συναλλάγματος το ιρανικό νόμισμα σημείωνε πτώση 9% που όμως επιταχύνθηκε στη διάρκεια της ημέρας.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν Μαχμούντ Μπαχμανί επέμεινε σήμερα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να ισορροπήσει εκ νέου το νόμισμα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα έχει δημιουργήσει τους λεγόμενους χώρους συναλλάγματος, με τους οποίους εξασφαλίζεται πρόσβαση των πολιτών σε συνάλλαγμα σε φθηνότερες τιμές. Ωστόσο η πρωτοβουλία δεν είχε ιδιαίτερες συνέπειες στην αγορά του συναλλάγματος, αφού οι τιμές που προσφέρονται είναι ελάχιστα χαμηλότερες από εκείνες της μαύρης αγοράς.

Οι σημερινές ισοτιμίες «είναι τεχνητές και όχι οι αληθινές ισοτιμίες στην αγορά», δήλωσε ο Νοσράτ Εζατί, εκπρόσωπος της ένωσης των ιδιοκτητών ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna. Η κρίση πλήττει επίσης την αγορά των ακινήτων, σύμφωνα με αναλυτές.

Ένας δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο οικονομικό ρεπορτάζ, ο Χιράντ Χαταμί, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια φούσκα», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, για παράδειγμα δύο εβδομάδες, για να δούμε εάν. . . η αγορά θα τεθεί υπό έλεγχο».

Την ίδια ώρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η  πολύ αισθητή υποτίμηση του ιρανικού έναντι του αμερικανικού νομίσματος καταδεικνύει την επιτυχία που έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

«Η απότομη υποτίμηση του ιρανικού ριάλ "καταδεικνύει ότι η άτεγκτη πίεση της διεθνούς κοινότητας ολοένα πιο πολύ καθίσταται επιτυχημένη, επίσης ότι το Ιράν υφίσταται εφεξής την πίεση όλων των μελών της διεθνούς κοινότητας», προστίθεται στο ανακοινωθέν που υπογράφει η εκπρόσωπος Τύπου Βικτόρια Νάλαντ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.