ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος τα «ανταλλάγματα» της «σούπερ δόσης»

Αλλαγή τακτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα «ανταλλάγματα» που θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση για την εκταμίευση της «σούπερ δόσης» των 44 δισ. ευρώ εστιάζει την αντιπολιτευτική του τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλαγή τακτικής από τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Καθώς το τοπίο σχετικά με την εκταμίευση της δόσης έχει αρχίσει και ξεδιαλύνει, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει αντιπολιτευτική τακτική. Πριν τέσσερα 24ωρα, ο Αλέξης Τσίπρας, από βήματος της Βουλής, κατηγορούσε τον Αντώνη Σαμαρά πως «αν και καλός μαθητής, έμεινε μετεξεταστέος», αφού οι δανειστές έδειχναν διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης.
Ωστόσο, μετά τις απανωτές δηλώσεις ευρωπαίων παραγόντων, αλλά και δημοσιεύματα μεγάλων ξένων ΜΜΕ (Bild, Reuters, Handelsblatt κ.α.) που θέλουν τους πιστωτές έτοιμους να καταβάλουν ως το Δεκέμβριο μία «σούπερ δόση» ύψους 44 δισ. ευρώ (δηλαδή τις 3 οφειλόμενες δόσεις για το 2012, ήτοι τα 31,3 δισ., τα 5 δισ. και τα 8,3 δισ.), στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι αν συνεχίσουν να εστιάζουν την κριτική τους στο «πώς οι δανειστές αδειάζουν τον καλό μαθητή», θα αυτοπαγιδευτούν, όταν η δόση θα εκταμιευθεί.

Ακύρωση

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον επικεντρώνεται στα «ανταλλάγματα» που φαίνεται ότι θα δώσει η ελληνική πλευρά προς τους δανειστές για την καταβολή της «σούπερ δόσης». Με τον τρόπο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ακυρώσει πολιτικά την αλλαγή ατζέντας που επιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς, με τις εξαγγελίες του περί ανάπτυξης, με τα 750 εκατ. της ΕΤΕΠ που αναμένονται στην αγορά ως τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά και με τη χθεσινή πρωθυπουργική φιέστα στον Πειραιά, για τη συμφωνία Cosco-Hewlett Packard-ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ήδη, το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, στο βωμό της δόσης, θυσιάζει την ανεξαρτησία της χώρας και θέτει την Ελλάδα υπό καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου. «Η ψήφιση του νέου μεσοπρόθεσμου  και του προϋπολογισμού των δεκάδων  δις λιτότητας και ισοπέδωσης συνοδεύονται από δυσβάσταχτους  όρους διεθνούς οικονομικής επιτροπείας, με επιβολή μηχανισμών για  αυτόματες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στελέχη του ήδη «πυροβολούν» την κυβέρνηση επειδή δέχθηκε τη ρήτρα αυτόματων περικοπών. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι αυτή η ρήτρα συνεπάγεται νέα σκληρά μέτρα, σε μηνιαία βάση, όταν θα διαπιστώνονται αποκλίσεις στον προϋπολογισμό. « Σε συνδυασμό με τον ειδικό λογαριασμό και τη «διόρθωση» του προϋπολογισμού, οι μηχανισμοί αυτοί καθιστούν τη χώρα μια οιονεί αποικία χρέους, όπου δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο απόκλισης από το μνημονιακό έκτρωμα. Κάθε μάλιστα αποτυχία στους στόχους του προγράμματος, που είναι η μόνη σίγουρη κατάληξη κάθε μνημονιακής πολιτικής, θα συνιστά λόγο για τη λήψη νέων απεχθών μέτρων σε βάρος των ασθενέστερων στρωμάτων», τονίζει το γραφείο τύπου της Κουμουνδούρου.

«Αφωνία» για το χρέος

Συν τοις άλλοις, ο Αλέξης Τσίπρας, στις επόμενες δημόσιες παρεμβάσεις του, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, θα κατηγορήσει τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι… δεν παίρνουν καμία θέση για το ζήτημα της μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους, την ώρα που… το Βερολίνο και το ΔΝΤ βρίσκονται σε ένα διαρκές μπρα ντε φερ για αυτό ακριβώς το θέμα. Ήδη, συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλογίζουν στον Αντώνη Σαμαρά «αφωνία» επί του θέματος. «Η στρατηγική Σαμαρά καθιστά την Ελλάδα έναν άβουλο παρακολουθητή των εξελίξεων. Απάντηση στη βιωσιμότητα (sic) του χρέους δεν υπάρχει, με την προτεινόμενη πολιτική να το εκτινάσσει σε μεγαλύτερο ύψος από αυτό πριν την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.