ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη Νέα Υόρκη

Γ. Παπανδρέου: Η πράσινη ανάπτυξη αντίδοτο στην κρίση

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δικτύου Ηγετών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με αφορμή τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Γ. Παπανδρέου: Η πράσινη ανάπτυξη αντίδοτο στην κρίση

Σύμφωνα με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ευρωπαϊκή κρίση που, όπως είπε, δεν είναι μόνο κρίση χρέους και δεν αφορά μόνο στις θεσμικές αδυναμίες της ΕΕ και της ευρωζώνης, αλλά «είναι και ζήτημα ανταγωνιστικότητας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την μετάβαση της Ευρώπης σε μια πράσινη αναπτυξιακή προοπτική, με ανάλογες επενδύσεις στις υποδομές, τις μεταφορές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εκπαίδευση και την έρευνα». Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της ανεργίας που «ταλανίζει ιδιαιτέρως τη Νότια Ευρώπη» και το οποίο «πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινές πολιτικές στην ΕΕ και με την προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων εκπαίδευσης».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε ακόμα για τα ζητήματα δημοκρατίας και εκπροσώπησης, υποστηρίζοντας ότι προσλαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ε.Ε. και των επιπτώσεων από την κρίση, «που απαιτούν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών και αποφάσεων για την προώθηση μεγάλων θεσμικών αλλαγών».

Ανέφερε δε ότι πρόκειται για ζητήματα καθοριστικά και για το μέλλον της Βόρειας Αφρικής και του Αραβικού κόσμου, πολύ περισσότερο μετά την Αραβική Άνοιξη, ενώ, λόγω των σημαντικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, πρότεινε τη διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου για τη Μεσόγειο, αλλά και την πραγματοποίηση σειράς περιφερειακών συναντήσεων, για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Το Δίκτυο Ηγετών, στη συνεδρίαση του οποίου συμμετείχε ο κ. Παπανδρέου κατά το διήμερο της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης, συγκροτήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν και λειτουργεί υπό την εποπτεία του οικονομολόγου, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Τζέφρι Σακς.

Σκοπός του Δικτύου, είναι να συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα και συγκεκριμένα:

- Τη σύνταξη έκθεσης για τους στόχους που πρέπει να θέσει ο ΟΗΕ, μετά την ολοκλήρωση, το 2015, του Προγράμματος των Στόχων της Χιλιετίας και ειδικότερα για τα ακόλουθα ζητήματα: Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη, Ανισότητες- Φτώχεια, Υγεία- Παιδεία- Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη, Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας.

- Τις Μεγάλες Θεσμικές Αδυναμίες- Ζητήματα Παγκόσμιας Διακυβέρνησης και Δημοκρατίας.

- Την Αντιμετώπιση Συγκρούσεων.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα προτείνει ο Γ. Παπανδρέου | Matrix 24 30/11/2012

    […] επίσης: Γ. Παπανδρέου: Η πράσινη ανάπτυξη αντίδοτο στην κρίση Share Ετικέτες: Huffington Post | Γ. Παπανδρέου | […]

  2. Pingback: Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα υποστηρίζει ο Γ. Παπανδρέου | Matrix 24 30/11/2012

    […] επίσης: Γ. Παπανδρέου: Η πράσινη ανάπτυξη αντίδοτο στην κρίση Share Ετικέτες: Huffington Post | Γ. Παπανδρέου | […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.