ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετωπική σύγκρουση

Επανάσταση των Τραπεζών για την επαναγορά

Αν η κυβέρνηση εμμείνει στο σχεδιασμό της, οι τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να ενεργοποιήσουν το απόλυτο όπλο: την άρνηση.
Επανάσταση των Τραπεζών για την επαναγορά

«Επανάσταση» κατά της επαναγοράς ομολόγων προετοιμάζουν οι τράπεζες. Οι διοικήσεις όλων των εμπορικών τραπεζών υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν εθελοντικά σε ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην οικονομική εξόντωση των μετόχων τους.

Σε λίγες ώρες, στη συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής των τραπεζών με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, θα του προτείνουν ολοκληρωμένες προτάσεις μέσω των οποίων αφενός επιτυγχάνεται ο στόχος της μείωσης του δημοσίου χρέους και αφετέρου διασφαλίζεται ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στο σχεδιασμό της για την επαναγορά, οι τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να ενεργοποιήσουν το απόλυτο όπλο: την άρνηση της συμμετοχής τους στην επαναγορά προκαλώντας μια σύγκρουση μεγατόνων με την κυβέρνηση.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν με έμφαση ότι πέραν των νομικών επιπτώσεων μιας ενδεχόμενες εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα (αγωγές μετόχων), μια τόσο σημαντική απόφαση, που αφορά την αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των τραπεζών, δεν μπορεί να περάσει μόνο με έγκριση από τα Διοικητικά Συμβούλια. Υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα της επαναγοράς πρέπει να περάσει και να εγκριθεί από την Γενική Συνέλευση των μετόχων. Κάτι τέτοιο ωστόσο στην πράξη εκτροχιάζει το σχέδιο επαναγοράς καθώς η σύγκλιση συνέλευσης απαιτεί τουλάχιστον 20 ημέρες ενώ στις περισσότερες τράπεζες θα απαιτηθεί και η σύγκλιση επαναληπτικών συνελεύσεων καθώς απαιτείται αυξημένη απαρτία.

Οι προτάσεις των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες θα παρουσιάσουν σήμερα στον κ. Στουρνάρα σειρά εναλλακτικών προτάσεων μεταξύ αυτών την ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με τίτλους EFSF καθώς και την παροχή εγγυήσεων από το EFSF ή άλλο φορέα για τα ομόλογα των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να τα αποτιμήσουν στην ονομαστική αξία. Με τα σχέδια αφενός θα μειώνονταν άμεσα οι κεφαλαιακές ανάγκες κατά 11 δισ. ευρώ και κατ’ επέκταση η ανάγκη κρατικού δανεισμού και αφετέρου η ανακεφαλαιοποίηση θα γινόταν ελκυστική για ιδιώτες μετόχους. Όσα περισσότερα κεφάλαια εισφέρουν στην ανακεφαλαιοποίηση ιδιώτες τόσο λιγότερα θα πρέπει να καταβάλουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή το δημόσιο. Έτσι το όφελος του δημοσίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 13 δις. ευρώ. Επιπλέον οι τράπεζες θα ζητήσουν βελτίωση των όρων (μεγαλύτερη χρήση υβριδικών, περισσότερα δικαιώματα αγοράς και ευνοϊκή τιμή αγοράς μετοχών για τους ιδιώτες) ώστε να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών. Ωστόσο στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι το κρίσιμο για την διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών είναι η μείωση των κεφαλαιακών αναγκών και δευτερεύοντος η αλλαγή των όρων της ανακεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες ζητούν καλύτερη τιμή επαναγοράς για τους ιδιώτες, περισσότερα δικαιώματα αγοράς, δυνατότητα μεγαλύτερης χρήσης υβριδικών κεφαλαίων καθώς και την ολική αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σχήμα επαναγοράς στερείται οικονομικής λογικής καθώς ουσιαστικά πρόκειται για διπλό δανεισμό και πρόσθετη επιβάρυνση για τον φορολογούμενο. Αντίθετα, τονίζουν με την εγγύηση των ομολόγων θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς πρόσθετο κόστος. Επιπλέον, τονίζουν οι τράπεζες, με την πώληση των ομολόγων οι τράπεζες θα χάσουν τόκους ύψους 350 εκατ. ετησίως και οι οποίοι είχαν υπολογιστεί στην κατάρτιση των επιχειρηματικών σχεδίων για την ανακεφαλαιοποίηση. «Όλος ο σχεδιασμός ανατρέπεται, θα πρέπει να καταρτίσουμε εκ του μηδενός νέα σχέδια, που σημαίνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να καθυστερήσει αρκετούς μήνες» υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών.

«Θυσία» των μετόχων

Τονίζουν την δυσανάλογη επιβάρυνση των μετόχων των τραπεζών οι οποίοι στην κυριολεξία «θυσιάζουν» το σύνολο της περιουσίας τους στο βωμό του πατριωτικού καθήκοντος. Υπενθυμίζουν ότι την άνοιξη οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με «κούρεμα» των ομολόγων του κατά 52,5% και τώρα λίγους μήνες μετά τους τίτλους που πήραν από την ανταλλαγή με ονομαστική αξία 100 τώρα το κράτος πιέζει να τους επαναγοράσει στο 30% της ονομαστικής αξίας. Σημειώνουν ότι το πατριωτικό καθήκον πρέπει να αφοράς όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους μετόχους των τραπεζών.

Πάντως αναλυτές δεν εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις δυνατότητες σοβαρών αλλαγών. Καταρχήν οι λύσεις που προτείνουν οι τράπεζες ήδη έχουν τεθεί στην τρόικα και έχουν απορριφθεί. Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση ήδη έχει ψηφιστεί και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορούν να γίνουν τόσο σαρωτικές αλλαγές που ζητούν οι τράπεζες.

Επιπλέον οι τράπεζες βρίσκονται στην πράξη χωρίς κεφάλαια, και αν δεν γίνει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση δεν θα είναι βιώσιμες. Έτσι, προειδοποιούν, ακόμα και αν επιμείνουν στον εκβιασμό της μη συμμετοχής στην επαναγορά, η αποτυχία του προγράμματος και η μη ανακεφαλαιοποίησή τους θα είχαν δραματικές επιπτώσεις πρώτα πρώτα στο τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.