ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται συνεχώς τα καθυστερούμενα

«Κούρεμα» 30% στα δάνεια και επιμήκυνση δόσεων

Για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις κυρίως στη διάρκεια των δανείων.
«Κούρεμα» 30% στα δάνεια και επιμήκυνση δόσεων

Στις τράπεζες παραδέχονται ότι τα καθυστερούμενα αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, ανατρέποντας ουσιαστικά τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock. Εφόσον κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν τις δόσεις τους και με το δεδομένο ότι η όποια ρύθμιση υιοθετηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να δημιουργήσει πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, είναι μονόδρομος να βρεθεί λύση που θα ανακουφίσει τα νοικοκυριά, χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια οι τράπεζες.

Ο διάλογος ανάμεσα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και το υπουργείο Ανάπτυξης «πάγωσε», αφού και οι δύο πλευρές εμμένουν στις απόψεις τους. Ωστόσο, καθημερινά τα περιθώρια στενεύουν. Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ, σε συνολικά υπόλοιπα 231,8 δισ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες η άνοδος στα καθυστερούμενα δάνεια είναι εντυπωσιακή και υπολογίζεται ότι αυξάνονται με ρυθμό 1% τον μήνα, όταν πέρυσι ο ρυθμός αυτός ήταν 1,5% στο τρίμηνο.

Συνεπώς, οι τράπεζες είτε το θέλουν είτε όχι, προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, οι οποίες αφορούν κυρίως την επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου έως και σε 45 χρόνια, εφόσον η ηλικία του δανειολήπτη το επιτρέπει (δεν ξεπερνά δηλαδή τα 85 χρόνια, στη λήξη του δανείου).

Το γεγονός ότι το διάστημα 2/9 - 2/10 του 2012 μόνο το Ειρηνοδικείο Αθήνας εξέδωσε 7.500 διαταγές πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες για ποσά κάτω από 20.000 ευρώ φανερώνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να λυθεί...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.