ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

Η Άγκυρα αρνήθηκε να δεχθεί την Κυπριακή Προεδρία

Ματαιώθηκε η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε-Τουρκίας

Τη λύπη τους εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές μέλη της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας για τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από την άρνηση της Άγκυρας να δεχθεί την Κυπριακή Προεδρία.
Ματαιώθηκε η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε-Τουρκίας

«Η τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης 70ης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι αντιπρόεδροι της Επιτροπής, η επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Μαριλένα Κοππά  (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες-S&D) και ο Γιώργος Κουμουτσάκος  (Λαϊκό Κόμμα- EPP) οι οποίοι καταδικάζουν τη στάση της Τουρκίας ως απαράδεκτη.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ είχε ξεκαθαρίσει από το καλοκαίρι ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα σεβασμού προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ωστόσο η τουρκική πλευρά καθυστερούσε χωρίς να δίνει ξεκάθαρη απάντηση για τη θέση της.

Σήμερα στη συνάντηση του προεδρείου της Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη η ευρωπαϊκή πλευρά δήλωσε ότι επιθυμεί την πραγματοποίηση της συνάντησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο επαναλαμβάνοντας πως η συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Όμως η αρνητική τοποθέτηση της Άγκυρας είχε σαν αποτέλεσμα την ματαίωση της συνάντησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση για την ματαίωση της συνάντησης των αντιπροέδρων της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας έχει ως εξής:

«Η τουρκική εμμονή στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Προεδρίας οδήγησε στη ματαίωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας.

Η διοργάνωση της 70ής συνάντησης της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου ήταν το θέμα που συζήτησε σήμερα το Προεδρείο της Επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη.

Οι έλληνες ευρωβουλευτές Μαριλένα Κοππά (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες-S&D) και Γιώργος Κουμουτσάκος (Λαϊκό Κόμμα- EPP) ως αντιπρόεδροι της εν λόγω Επιτροπής, δήλωσαν:

Δυστυχώς η επιμονή της αντιπροσωπείας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, να μην προσκληθεί η Κυπριακή Προεδρία, οδήγησε σε αδιέξοδο τη σημερινή συνάντηση του Προεδρείου και στη ματαίωση της επόμενης συνεδρίασης της εν λόγω Επιτροπής. Δεν αποδεχθήκαμε την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να αγνοηθεί ή και να παρακαμφθεί η θεσμική τάξη και η πολιτική πρακτική της ΕΕ.

Η θέση της ευρωπαϊκής πλευράς είχε καταστεί σαφής από τον περασμένο Ιούλιο, με επιστολή προς τον Συμπρόεδρο Afif Demirkiran: η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, αναγνωρισμένου από τις Συνθήκες θεσμού της ΕΕ. Η τουρκική πλευρά επέλεξε να εφαρμόσει τακτική κωλυσιεργίας τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, επικαλούμενη πρακτικά θέματα χωρίς όμως να απαντά στο κεντρικό αυτό ζήτημα.

Σήμερα επαναλάβαμε ότι επιθυμούμε την πραγματοποίηση της συνάντησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και ξεκαθαρίσαμε ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας είναι θέμα αρχής. Η απροκάλυπτη πλέον άρνηση της τουρκικής πλευράς οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης.

Καταδικάζουμε τη στάση αυτή ως απαράδεκτη. Η καλή πίστη και ο αλληλοσεβασμός είναι βασικές αρχές στις διεθνείς σχέσεις. Η υποψήφια προς ένταξη χώρα δεν επιτρέπεται να εμπαίζει και να αγνοεί τη θεσμική τάξη και τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, επιτέλους, ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για περαιτέρω πρόοδο στην ενταξιακή της πορεία."

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.