ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καρφιά» για τη Μέρκελ

Προσωρινή η λύση, λέει στέλεχος του ΔΝΤ

Η κρίση στην ευρωζώνη δεν θα επιλυθεί αν δεν βρεθεί βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Γιόχαν Πράντερ.
Προσωρινή η λύση, λέει στέλεχος του ΔΝΤ

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse εκτίμησε ότι η απόφαση του Eurogroup που οδηγεί στην εκταμίευση της δόσης του δανείου ότι συμβάλλει  σε μία στιγμιαία εκτόνωση της κρίσης, αποτελεί όμως μόνον έναν ακόμη συμβιβασμό αποσκοπεί μόνο να ξεπεραστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να συνιστά μια λύση.

Ερωτηθείς αν η βιώσιμη λύση που ευαγγελίζεται αφορά στη διαγραφή του χρέους ανέφερε ότι δεν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτό τον όρο, αλλά πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη εκπροσωπούν τελείως διαφορετικές απόψεις ως προς τη λύση της κρίσης και την ταχύτητα με την οποία πρέπει να ληφθούν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Άφησε αιχμές για μικροπολιτικές σκοπιμότητες εκ μέρους της Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι είναι σαφές ότι μια βιώσιμη λύση, προσκρούει σε εμπόδια «μη οικονομικής φύσης», όπως για παράδειγμα, εκλογικές αναμετρήσεις. Οι εκλογές στη Γερμανία έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο και αναλυτές εκτιμούν ότι η Καγκελαρία δεν θέλει να συζητήσει το κούρεμα πριν κλείσουν οι κάλπες.

Το στέλεχος του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν νωρίτερα τολμηρότερα βήματα.

«Πραγματικό κούρεμα» (συ)ζητεί ο Ζιν

Περισσότερο ευθύς για το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του χρέους εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo), Χανς Βέρνερ Ζιν. Μίλησε για «βαρέλι δίχως πάτο» και  διευκρίνισε ότι δεν είναι αντίθετος σε ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Βρισκόμαστε στην πολιτική διαδικασία της σταδιακής ένταξης των δανειακών απαιτήσεων στην κατηγορία του δώρου», υποστήριξε και πρόσθεσε: «Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν. Η κρίση σε καμία περίπτωση δεν επιλύθηκε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.