ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου

Χωρίς εκκρεμότητες στις Βρυξέλλες

Με διορθώσεις ακόμη και επί του νόμου που ψηφίστηκε προ 10ημέρου και με αυστηρούς όρους για την αποτροπή υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς, η κυβέρνηση περιμένει αύριο το πράσινο φως για τη δόση.
Χωρίς εκκρεμότητες στις Βρυξέλλες

Σχεδόν 20 ώρες σύσκεψης, το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή, απαιτήθηκαν για να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες που θα αποτρέψουν αύριο τους υπουργούς της Ευρωζώνης να επικαλεσθούν ελληνικά κενά. Με δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το Εθνικό Τυπογραφείο να δουλεύει κυριακάτικα και περίπου 14 υπουργικές και άλλες αποφάσεις, η έκδοση των οποίων θα ολοκληρωθεί σήμερα, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στο Eurogroup «πανέτοιμη», όπως ανέφερε χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας.

«Τελειώσαμε όλες τις εκκρεμότητες πια. Η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για την Τρίτη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αργά το βράδυ της Κυριακής εξερχόμενoς από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση εν όψει του κρίσιμου Eurogroup. Όπως είπε ο υπουργός, ολοκληρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά τον δημοσιονομικό μηχανισμό ελέγχου, ενώ σήμερα, Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η δεύτερη πράξη, με την οποία ρυθμίζονται λεπτομέρειες με μέτρα του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται τρόπος ώστε να υπάρξει και ρύθμιση για τις συντάξεις των υπαλλήλων της Βουλής.

Έστω και με αμφιλεγόμενες, ως προς την κοινοβουλευτική τάξη, διαδικασίες η Αθήνα στέλνει πλέον το μπαλάκι των αποφάσεων στην πλευρά των δανειστών. Από τις δικές τους διαπραγματεύσεις για τον τρόπο εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα κριθεί πλέον ο χρόνος εκταμίευσης της δόσης, που πάντως τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου. Ο Γ. Στουρνάρας που θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες επιθυμεί να επιστρέψει με μία ρητή απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα και την εκταμίευση της δόσης. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι, προφανώς, πολιτικά προβληματικό για την ελληνική κυβέρνηση.

Πέραν των μέτρων ελέγχου της εκτέλεσης των προϋπολογισμών υπουργείων, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, στις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται σειρά εκκρεμών προαπαιτούμενων σχεδόν από το σύνολο των υπουργείων. Τις δύο προηγούμενες ημέρες, εκτός από τους Αντ. Σαμαρά τους Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα αλλά και τον Γ.Γ. της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο που είχε τον κεντρικό συντονισμό, από το Μαξίμου πέρασαν, συχνά πάνω από μία φορές, οι Κ. Χατζηδάκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Αντ. Μανιτάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ανδ. Λυκουρέντζος, Γ. Βρούτσης, Γ. Μαυραγάνης κ.α.

Επικοινωνία με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Όλες αυτές τις ώρες, ο κ. Σαμαράς φέρεται να επικοινώνησε τουλάχιστον μία φορά με τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ενώ «ανοικτή» ήταν η γραμμή επικοινωνίας που, ούτως ή άλλως, διατηρεί ο υπ. Επικρατείας Δημ. Σταμάτης με τους Φιλ. Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ και Δημ. Χατζησωκράτη από τη ΔΗΜΑΡ.

Οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου θα πρέπει να κατατεθούν εντός 40 ημερών στη Βουλή και να εγκριθούν εντός τριμήνου από την έκδοσή τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η ισχύς τους και όσα περιλαμβάνονται σε αυτές λήγουν, κάτι που πάντως δεν μπορεί να ισχύσει στην ελληνική περίπτωση καθώς είναι προφανές ότι οι πιστωτές της χώρας θα απαιτήσουν την ταχεία κύρωσή τους από τη Βουλή.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.