ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγεί σε 78ωρο, εκτιμά η Κομισιόν

Εκτός ευρωπαϊκού ορίου η 6ήμερη εργασία

Ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και εκτός ορίου χαρακτηρίζει η Κομισιόν την απαίτηση της Τρόικας για αύξηση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
Εκτός ευρωπαϊκού ορίου η 6ήμερη εργασία

Απαντώντας σε σχετική  ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ  Συλβάνας Ράπτη, η Κομισιόν παραδέχεται πως οι προτάσεις της Τρόικα για τα εργασιακά στην Ελλάδα - που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εβδομάδα εργασίας έξι ημερών και 78 ωρών - περιγράφουν «οριακές καταστάσεις» και είναι ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της ΕΕ!

Μάλιστα, ως θεματοφύλακας του ενωσιακού κεκτημένου, η Κομισιόν αναφέρει πως δεν υποστηρίζει τη θέσπιση νομοθεσίας σύμβασης με αυτήν της Ε.Ε. σε κανένα κράτος μέλος της. Η Κομισιόν κάνει περαιτέρω αναφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Χάρτης Θεμελιωδων Δικαιωμάτων της ΕΕ και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, επισημαίνοντας ότι ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και πως είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου (εκτός της ημερήσιας ανάπαυσης) η ανάπαυση τουλάχιστων για δύο συνεχόμενες ημέρες εβδομαδιαίως (πενθήμερη εβδομάδα εργασίας δηλαδή).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης αρχίζει να πλήττεται σοβαρά όταν η εργασία εκτείνεται άνω των 40 εργάσιμων ωρών εβδομαδιαίως»

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο μέσος χρόνος εργασίας εβδομαδιαίως δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης της υπερωριακής εργασίας) εκτός από περιορισμένες παρεκκλίσεις. Η οδηγία δεν επιτρέπει εργασία έξι εργάσιμων ημερών εβδομαδιαίως και μόνο έντεκα ωρών ανάπαυσης ημερησίως για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα μία μέση αύξηση των ωρών εργασίας εβδομαδιαίως σε 78, που είναι ασυμβίβαστο με την κοινοτική οδηγία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.