ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε «παρών»

Η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει τα μέτρα

Το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης. Ποιοι διαφώνησαν με την απόφαση. Τι είπε ο Φώτης Κουβέλης.
Η ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίζει τα μέτρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Την οριστική απόφαση να μην στηρίξει τα μέτρα-σοκ του Μνημονίου 3 πήρε χθες η ΔΗΜΑΡ, έπειτα από πολύωρη και θυελλώδη κοινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τη σχετική εισήγηση απηύθυνε προς τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος ο ίδιος ο πρόεδρος, Φώτης Κουβέλης, ενώ στην ψηφοφορία που έγινε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αργά χθες τη νύχτα, 77 μέλη της Κ.Ε. υπερψήφισαν την εισήγηση Κουβέλη, 26 μέλη τάχθηκαν υπέρ του «ναι σε όλα» (δηλαδή και στο πολυνομοσχέδιο και στον προϋπολογισμό), ενώ υπήρξαν και 6 λευκά, σε σύνολο 109 ψηφισάντων. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του matrix24.gr, στο παρασκήνιο της συνεδρίασης δόθηκε μάχη προκειμένου οι διαφωνούντες να μην «κατεβάσουν» εναλλακτική πρόταση για «όχι σε όλα» και αποχώρηση από την κυβέρνηση. Τελικώς, όσα στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση συμβιβάστηκαν με την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη και έτσι, οι «13» διαφωνούντες (Ζορκάδης, Νεφελούδης, Βουδούρης, Σταυρόπουλος κ.α.) δεν «κατέβασαν» δικό τους κείμενο.

Η εισήγηση Κουβέλη

Τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άνοιξε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εισηγήθηκε να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στο Μνημόνιο 3, κατά την αυριανή ψηφοφορία και να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, τα μεσάνυχτα της προσεχούς Κυριακής.
Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είχαν καταστήσει από την αρχή σαφές ότι δε θα ψήφιζαν τα εργασιακά, ενώ πολλές φορές αναφέρθηκε στη βούληση της ΔΗΜΑΡ να στηρίξει την κυβέρνηση και να παραμείνει εντός κυβερνητικού σχήματος. «Είχαμε καταστήσει με απόλυτα σαφή ειλικρίνεια ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά και αυτό το ήξεραν όλοι. Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, προσθέτοντας: «Σεβόμαστε τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση και βάζουμε στην άκρη το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον. Δεν θέλουμε να ρηγματωθεί η κυβέρνηση με ότι συνεπάγεται για τον κοινό μας στόχο. Η στάση ευθύνης παραμένει ουσιαστικό μας στοιχείο. Σε αυτό το δρόμο σας καλώ να βαδίσουμε με σταθερότητα και αποφασιστικότητα». Αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προκατέλαβε τη θετική ψήφο του κόμματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «H θέση της ΔΗΜΑΡ έναντι του Προϋπολογισμού πρέπει να καθορισθεί και με πολιτικά κριτήρια. Δηλαδή να συνυπολογισθούν αφενός τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και αφετέρου η αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις σταθερής κυβερνητικής διαχείρισης μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες».

Οι «διαφωνούντες»

Της εισήγησης Κουβέλη υπεραμύνθηκε το προβεβλημένο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος επανέλαβε πολλές φορές στην ομιλία του πως «τα εργασιακά είναι στο DNA ενός αριστερού κόμματος». Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία στις σύντομες τοποθετήσεις τους εκδήλωσαν τη συμφωνία τους με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος.

Αντιθέτως, τη στήριξη της κυβέρνησης και την υπερψήφιση του Μνημονίου 3 ζήτησε ζωηρά ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του matrix24.gr πως σκέφτεται σοβαρά να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Ψαριανός, μάλιστα, άφησε αιχμές για την στάση της ηγεσίας του κόμματος, υποστηρίζοντας πως η ΔΗΜΑΡ, αλλά και η χώρα έχουν καλλιεργήσει «ένα θερμοκήπιο αντιφάσεων», ενώ επισήμανε πως πολλοί ψηφοφόροι του διαμαρτύρονται για την απόφαση του Φώτη Κουβέλη. «Με πιάνουν και μου λένε: μην το κάνετε αυτό. Γιατί την κάνετε σιγά σιγά από την κυβέρνηση;. Αυτό το πράγμα το σηκώσαμε όλοι εμείς, πρέπει να το πάμε μπροστά, να το σηκώσουμε κι άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαριανός, τασσόμενος υπέρ της θετικής ψήφου της ΔΗΜΑΡ στο πολυνομοσχέδιο. «Τι σημαίνει παρών; Θα υπάρχει κυβέρνηση, αν ψηφίσουν παρών όλοι οι βουλευτές; Θα πάρουμε τη δόση; Ή θα καταστραφεί η χώρα;», συνέχισε, διερωτώμενος, ο βουλευτής Β’ Αθήνας της ΔΗΜΑΡ.
Στον αντίποδα, την αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση ζήτησε ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, που τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «να αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και να φτιάξει με την Αριστερά μία κυβέρνηση της Αριστεράς».

Έντονη ήταν η παρέμβαση του Νίκου Μπίστη,  ο οποίος τάχθηκε υπέρ του «ναι σε όλα», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι η στάση του Φώτη Κουβέλη θα οδηγήσει de facto σε «σταδιακή απαγκίστρωση από την κυβέρνηση». «Μοιραία και αναπόφευκτα οδηγούμαστε εκεί. Η μία κίνηση θα φέρει την άλλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπίστης, ο οποίος, μάλιστα, υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει να χάσει, με την απόφασή της, μεγάλο μέρος του εκλογικού της ακροατηρίου. «Θα χάσουμε και από δεξιά και από αριστερά. Αυταπατώνται όσοι νομίζουν ότι θα κερδίσουμε ψηφοφόρους από έναν ΣΥΡΙΖΑ που τάζει τα πάντα στους πάντες», συνέχισε ο κ. Μπίστης.

«Δύσκολη» απόφαση

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι , αν και η ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή επιβεβαίωσε την εσωκομματική κυριαρχία του Φώτη Κουβέλη, η απόφαση ήταν «δύσκολη». Τουλάχιστον οι διπλάσιοι από τους 26 που τάχθηκαν με το «ναι σε όλα» ήθελαν να αλλάξει η απόφαση του κόμματος, ενώ στα «πηγαδάκια» η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της ΔΗΜΑΡ δεν έκρυβαν τη διαφωνία τους με την απόφαση του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών σημείωναν ότι «η ΔΗΜΑΡ αυτοακυρώνεται και δεν δικαιώνει τους λόγους ύπαρξής της», ενώ χρέωναν τον κ. Κουβέλη ότι «εγκλωβίστηκε σε μία λάθος στρατηγική».

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.