ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζοι και Ιάπωνες θα ψήφιζαν Ομπάμα

Οι Γιαπωνέζοι και οι Κινέζοι θα ψήφιζαν τον Μπαράκ Ομπάμα, αν μπορούσαν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τιμωρώντας τον Μιτ Ρόμνεϊ για τις επανειλημμένες επικρίσεις του σε βάρος των δύο ασιατικών υπερδυνάμεων.
Κινέζοι και Ιάπωνες θα ψήφιζαν Ομπάμα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου, όχι λιγότεροι από 86% των Γιαπωνέζων θα ψήφιζαν τον Ομπάμα, όπως και το 63% των Κινέζων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο από το Ινστιτούτο Ipsos στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Ομπάμα οφείλει τη δημοτικότητά του στον απολογισμό του στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, ενώ ο Ρόμνεϊ πληρώνει για τα κατηγορητήριά του εναντίον της χειραγώγησης, όπως υποστηρίζει, του γεν από τους Κινέζους, και γι' αυτό που θεωρεί οικονομική παρακμή της Ιαπωνίας, εκτιμούν οι αναλυτές.

«Η Ασία τάσσεται συνολικά υπέρ της νίκης του Ομπάμα, αλλά τα στηρίγματα του Ρόμνεϊ είναι περισσότερα στην Κίνα απ' ό,τι στην Ιαπωνία», επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Ipsos Hong Kong, ο Άντριου Λαμ.

«Είναι πιθανό οι θέσεις του Ρόμνεϊ για το νόμισμα και το εμπόριο, όπως και η βούλησή του να ενισχύσει την (αμερικανική) στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, να έπεισαν τους Κινέζους ότι το στάτους κβο είναι προτιμότερο. Όσο για την Ιαπωνία, η χαμηλή δημοτικότητα του Ρόμνεϊ οφείλεται ίσως στα δημόσια σχόλιά του στα οποία περιέγραφε την Ιαπωνία ως μια οικονομία σε παρακμή. Οι Γιαπωνέζοι έχουν ισχυρό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας», εξηγεί ο Λαμ.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία Γιαπωνέζων (81,8%) και σε μικρότερο βαθμό Κινέζων (58,3%) έχουν περισσότερο εμπιστοσύνη στον Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά την οικονομία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.