MEDIA

Τι λέενε τα ξένα ΜΜΕ

«Οικονομική ανάσα της Ελλάδας»

Πρώτο θέμα σε όλα τα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως είναι φυσικό, είναι η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της περίφημης δόσης, αλλά και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ.
«Οικονομική ανάσα της Ελλάδας»

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου

Η εφημερίδα Washington Post έχει τίτλο «ΔΝΤ και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καταλήγουν σε συμφωνία για την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

«Οι δανειστές συμφωνούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της γερμανικής Deutsche Welle, ενώ στη συνέχεια αναλύει το νέο σχέδιο μείωσης του χρέους της χώρας μέχρι το 2020.

Το BBC φιλοξενεί άρθρο με τίτλο: «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν για τη διάσωση της Ελλάδας», ενώ το δημοσίευμα αναφέρει: «στο χθεσινό Eurogroup αποφασίστηκε το ξεμπλοκάρισμα των 44 δισ. ευρώ, ελάφρυνση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ. Η δόση ανοίγει το δρόμο για την στήριξη των ευάλωτων τραπεζών και θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώσει μισθούς και συντάξεις το Δεκέμβριο». Επίσης φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε πως «μια νέα μέρα ξεκινά για όλους τους Έλληνες».

Και συνεχίζει το άρθρο με δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι «η διάσωση θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την Ελλάδα».

Στη συνέχεια αναλύει το δημοσίευμα το νέο σχέδιο διάσωσης, «ο στόχος της ευρωζώνης να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, επιστρέφοντας 11 δισ. ευρώ στην Αθήνα σε μορφή κέδρος από την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης στο να βοηθήσουν την Ελλάδα να επαναγοράσει τα ομόλογά της από ιδιώτες επενδυτές».

Και κάνει μια σημαντική διαπίστωση: «Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δώσουν δάνεια για τη διάσωση της χώρας συνολικά 240 δισ. ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα έχει λάβει τα 150. Αποτέλεσμα των δόσεων η επιβολή μιας σειράς μέτρων λιτότητας και ο έλεγχος των οικονομικών της χώρας».

«ΔΝΤ, Ευρωζώνη πετυχαίνουν συμφωνία για το ελληνικό χρέος» είναι ο τίτλος του CNN, το οποίο σημειώνει ότι η πρόταση για νέο κούρεμα αποτελεί παρελθόν.

Το άρθρο φιλοξενεί αισιόδοξες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά περιγράφει με «μαύρες εικόνες» την κατάσταση στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για τις συνεχείς κινητοποιήσεις των πολιτών, ως αποτέλεσμα του νέου πακέτου μέτρων λιτότητας, για την ανεργία που έχει αγγίξει το 25% και το βιοτικό επίπεδο που έχει κατακρημνιστεί, απόρροια της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά ένα πέμπτο.

«Το Βερολίνο αρνείται να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους» αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής Le Monde, ενώ η εφημερίδα σε άλλο άρθρο της αναφέρει: «Οικονομική βοήθεια ζωτικής σημασίας για μια χώρα στα όρια της ασφυξίας. Η μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ θα σημάνει την συρρίκνωσή του κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020», ενώ το άρθρο κάνει λόγο για: «σωτηρία από τη χρεοκοπία - η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για τη δόση που θα σώσει τη χώρα».

«Άνοιξε ο δρόμος για το ξεμπλοκάρισμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται μια ελάφρυνση ελληνικού του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το 2020», γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της Liberation.

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει : «Καλύτεροι όροι για την Ελλάδα την ίδια ώρα που η ΕΕ δέχεται τη νέα φόρμουλα διάσωσης. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών διευκόλυναν την Ελλάδα συμφωνώντας σε ηπιότερους όρους για το άκρως αναγκαίο πακέτο διάσωσης. Έπειτα από τρία χρόνια άκυρων εκκινήσεων, η Ευρώπη βρήκε τη σωστή φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη χρεωμένη χώρα και να την επαναφέρει σε υγιείς ρυθμούς».

Τέλος, η γερμανική Die Welt κάνει λόγο για: «Ακόμα 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.