ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε άρθρο με τίτλο «Η πολιτική του φόβου»

Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα προτείνει ο Γ. Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει στην προοπτική των δημοψηφισμάτων για τις μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ε.Ε. και υπογραμμίζει (μεταξύ άλλων) την πίστη του στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, σε άρθρο της HuffingtonPost.com.
Πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα προτείνει ο Γ. Παπανδρέου

«Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, όμως πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους», αναφέρει ο Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του στο Βερολίνο που δημοσιεύει σε άρθρο με τίτλο «Η πολιτική του φόβου» η HuffingtonPost.com.

«Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στην Ένωση και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -ή ακόμη και ένας πρόεδρος εκλεγμένος απ'ευθείας από τους πολίτες-, πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, τρόποι αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  είναι κάποιες από τις ιδέες που θεωρώ ώριμες», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει: «Τα ευρωομόλογα και η ομοσπονδιακή τραπεζική ένωση είναι ζωτικά εργαλεία για να διαφυλάξουμε την ΕΕ από παρόμοιες κρίσεις και να θέσουμε τις οικονομίες μας σε πιο σταθερές βάσεις».

«Να γίνουν παρεμβάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού ώστε η ανταγωνιστικότητα να βασιστεί στην ποιότητα, όχι στις ανισότητες», παρουσιάζει ως μία ακόμη λύση ο κ. Παπανδρέου, ενώ εκτιμά ότι: «Η περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να νιώθουν ότι τίθενται στο περιθώριο απ' αυτές τις αποφάσεις. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει έλλειμμα δημοκρατίας».

«Σαν τα φαντάσματα από το παρελθόν, βλέπουμε πολιτική βία, ξενοφοβία, τους μετανάστες να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και τον ακραίο εθνικισμό να εισβάλλει ακόμη και στα κοινοβούλιά μας. Αυτή είναι μια Ευρώπη που αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της», λέει σε κάποιο άλλο σημείο του δημοσιεύματος και συνεχίζει: «Είναι αυτές οι πολιτικές του φόβου που μοιάζουν να έχουν καταστήσει την Ευρώπη ανίκανη. Μια Ευρώπη που μοιάζει ανίσχυρη να δώσει τέλος στην κρίση. Αυτό έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους πολίτες μας ούτε στις αγορές. Ούτε και η λύση θα προέλθει από την υποχώρησή μας σε μια επαν-εθνικοποιημένη Ευρώπη».

«Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολύ από τον πόνο, να έχουμε καθησυχάσει τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μεταρρυθμίζαμε ασθενείς, μη βιώσιμες οικονομίες όπως η δική μας στην Ελλάδα», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης: Γ. Παπανδρέου: Η πράσινη ανάπτυξη αντίδοτο στην κρίση

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.