ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερώτηση Χουντή στην Ε.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: έρχεται νέο «κούρεμα» για τα ταμεία

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο νέας απομείωσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω της συμμετοχής τους στην επαναγορά ομολόγων και ο Ευρωπαίους επίτροπος Όλι Ρεν.
ΣΥΡΙΖΑ: έρχεται νέο «κούρεμα» για τα ταμεία

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, ο κ. Ρεν ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα που νομικά αφορά στις ελληνικές αρχές.

Μάλιστα, ο Επίτροπος Ρεν δήλωσε ότι η εξαγορά του χρέους στην Ελλάδα θα γίνει σε τιμές που αναμένεται να μην είναι υψηλότερες από αυτές της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. «Νομικά, θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, αυτό είναι εγχείρημα  που αφορά τις ελληνικές αρχές, κυρίως την Ελληνική Δημοκρατία και τους ιδιώτες επενδυτές και από την Ελλάδα εξαρτάται η υλοποίηση του εγχειρήματος» δήλωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι «θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για ενδεχόμενη εξαγορά χρέους και θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές με τις ελληνικές αρχές».

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι, α) δεν έχει ακόμη αποφασισθεί πώς θα χρηματοδοτηθεί η επαναγορά ομολόγων και, β) θύματα του νέου «κουρέματος» θα είναι πάλι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ελληνικές Τράπεζες.

Η ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Όλι Ρεν, έχουν ως εξής:

Νίκος Χουντής: «Κύριε Επίτροπε, στη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου η επαναγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά, ύψους περίπου 30 δις ευρώ, με όριο τιμής το κλείσιμο των αγορών της 23ης Νοεμβρίου. Είναι φανερό ότι, αυτοί που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία είναι οι Ελληνικές Τράπεζες και τα Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία, διότι, αλλιώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολύ έγκυρων αναλυτών, το πρόγραμμα αυτό “δε βγαίνει”. Ρωτώ λοιπόν: Πρώτο, έχει αποσαφηνισθεί από πού θα βρεθούν τα κεφάλαια για την επαναγορά των ομολόγων; Μήπως από νέο δάνειο από τον EFSF; Μήπως από την έκδοση εντόκων γραμματίων; Δεύτερο, με δεδομένο ότι, το πρόγραμμα αυτό εμφανίζεται ως εθελοντικό, πώς νομίζετε ότι θα πείσετε τις Ελληνικές Τράπεζες να συμμετέχουν, αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι, δεν έχουν συμφέρον να προβούν σε αυτή την ενέργεια... Τρίτο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ανακεφαλαιοποίησης, και τα οποία υπέστησαν τεράστιες απώλειες κατά το πρώτο “κούρεμα”, όταν με το ζόρι, χωρίς να τα ρωτήσει, η Τράπεζα της Ελλάδας «κούρεψε» τα ομόλογα που κρατούσαν, θα υποστούν την ίδια διαδικασία;»

Όλι Ρεν: «Κύριε Χουντή, για την εξαγορά του χρέους στην Ελλάδα, σωστά είπατε ότι, γίνεται μνεία στη δήλωση του Eurogroup, στις τιμές που αναμένεται να μην είναι υψηλότερες από αυτές της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Νομικά, θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αυτό είναι εγχείρημα που νομικά αφορά τις ελληνικές αρχές, κυρίως την Ελληνική Δημοκρατία και τους ιδιώτες επενδυτές και από την Ελλάδα εξαρτάται η υλοποίηση του εγχειρήματος. Μπορώ να πω ότι, θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση για ενδεχόμενη εξαγορά χρέους και θα γίνουν οι αναγκαίες επαφές με τις ελληνικές αρχές».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.