ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα

Το 1874 αναστατώνουν την Αθήνα τα Στηλιτικά

Στις 30 Νοεμβρίου 1874, σημειώνονται επεισόδια στην Ελληνική Βουλή, καθώς ο προϋπολογισμός ψηφίζεται από την κυβέρνηση Βούλγαρη (φωτο), χωρίς τη νόμιμη πλειοψηφία.
Το 1874 αναστατώνουν την Αθήνα τα Στηλιτικά

Ως «Στηλιτικά» αποκαλούνται μια σειρά από πολιτικά επεισόδια που συνέβησαν στην Αθήνα την περίοδο εκείνη, με προπηλακισμούς βουλευτών, λόγω συνταγματικών παραβάσεων κατά τη λήψη αποφάσεων στη Βουλή, χωρίς δηλαδή την απαιτούμενη απαρτία. Οι κυβερνητικοί βουλευτές που συμμετείχαν σ΄ αυτές τις συνεδριάσεις αποκαλούνταν στηλίτες.

Συγκεκριμένα κατά την ΣΤ΄ Βουλευτική Περίοδο στις 4 Φεβρουαρίου του 1874 μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ε. Δεληγιώργη που είχε μόλις 20 ημέρες ζωή, κλήθηκε ν΄ αναλάβει ο κομματάρχης Δημήτριος Βούλγαρης, ο επιλεγόμενος «τζουμπές», που είχε πλειοψηφήσει, ο οποίος και σχημάτισε κυβέρνηση στις 9 Φεβρουαρίου. Αναγκάστηκε ωστόσο να παραιτηθεί λόγω διαφωνίας του με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Επειδή όμως δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση παρέμεινε ο ίδιος στην εξουσία όπου και διέλυσε τη Βουλή.

Στις 25 Ιουλίου συνήλθε η νέα Βουλή όπου η πλειοψηφία αποτελούνταν από οπαδούς του Βούλγαρη, οι οποίοι όμως δεν συγκροτούσαν πλειοψηφία για νομοθετικό έργο. Κατά το άρθρο 56 του τότε Συντάγματος σε σύνολο 190 βουλευτών έπρεπε να συγκεντρώνει τουλάχιστον 96 βουλευτές. Οι βουλευτές του Βούλγαρη ήταν μόνο 85.

Στις 30 Νοεμβρίου του 1874 η κυβέρνηση με τους 85 βουλευτές προχώρησε στη ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους. Οι αντιπολιτευόμενοι θεώρησαν την απόφαση αυτή αντισυνταγματική και αποχώρησαν. Η κυβέρνηση κήρυξε τη λήξη της συνόδου.

Το Μάρτιο 1875 συγκλήθηκε η Βουλή σε έκτακτη σύνοδο. Επειδή όμως και τότε η κυβερνώσα παράταξη δεν είχε  πλειοψηφία (μόνο 81 βουλευτές) έδωσε  άλλη ερμηνεία στο σχετικό άρθρο του συντάγματος συνέχισε το νομοθετικό της έργο. Τότε όλοι οι άλλοι αρχηγοί συνασπίστηκαν σε κοινό αγώνα κατά της κυβέρνησης δημιουργώντας πορείες και έκτροπα, προπηλακίζοντας τους κυβερνητικούς βουλευτές όπου βρίσκονταν ή εμφανίζονταν.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος ξεσήκωσε τη κοινή γνώμη απαιτώντας να γράφονται καθημερινά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τα ονόματα των βουλευτών αυτών προκειμένου έτσι ο λαός να γνωρίζει με ποιους και χωρίς απαρτία η Βουλή ψήφιζε σοβαρά νομοσχέδια, κατά το πρότυπο που εφάρμοζαν στην αρχαία Αθήνα με τις ατιμωτικές στήλες που αναγράφονταν τα ονόματα μη πατριωτών. Για αυτό τα γεγονότα αυτά έμειναν στη νεότερη ιστορία με το όνομα στηλιτικά.

Τελικά τα έκτροπα αυτά, μετά και από παρέμβαση του Βασιλέως Γεωργίου του Α΄ εξανάγκασαν τον Βούλγαρη σε παραίτηση. Στις 27 Απριλίου 1875 ο Χαρίλαος Τρικούπης σχημάτισε κυβέρνηση και διέλυσε τη Βουλή αποκαθιστώντας την τάξη.

Ο Γεώργιος Σουρής καυτηριάζοντας τα Στηλιτικά έγραψε μεταξύ άλλων:

"Και άρχισε να γίνεται των νόμων λειτουργία

και ανεβοκατέβαιναν τα τότε Υπουργεία.

Και ήλθαν τα Στηλιτικά και οι Μαραθωνομάχοι

εις τον Μεγαλειότατον εγύρισαν τη ράχη

και όλοι εμελέτησαν κι΄ εσκέφθησαν καινά,

κι΄ εσείσθησαν κι΄ ετράνταξαν κοιλάδες και βουνά".

"Υπουργεία": λέγονταν τότε οι κυβερνήσεις,

"Μαραθωνομάχοι": οι Βουλευτές από τους μαραθώνιους λόγους τους,

"εσκέφθησαν καινά": είτε με νέες ερμηνείες, είτε χωρίς απαρτία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.