ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η αναζήτηση της γοητείας…

Στην πορεία του ο κάθε άνθρωπος αγωνίζεται να δημιουργήσει πλεονεκτήματα που θα τον βοηθήσουν να ασκήσει εξουσία, να καλυτερεύσει τη θέση του στην κοινωνία,… και γενικά να αρέσει. Η εμφάνιση, ο τρόπος έκφρασης, η ενημέρωση για τα θέματα της επικαιρότητας και η δυνατότητα συμμετοχής στις συζητήσεις του σύγχρονου προβληματισμού συνθέτουν το πρόβλημα (και τον αποπροσανατολισμό) μεγάλης μερίδας του κοινωνικού συνόλου.

Η ιεράρχηση και η ποιότητα των παραπάνω συνιστούν στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τα άτομα και τις κοινωνικές τάσεις κάθε εποχής. Θα σχολιάσω μόνο την εμφάνιση και τον τρόπο έκφρασης, με σκοπό να συμβάλλω στην έναρξη διαλόγου για τα καθημερινά προβλήματα του σύγχρονου ατόμου και τις φαντασιώσεις του.

Η αναζήτηση της ομορφιάς είναι ένστικτο σύμφυτο με την ανθρώπινη ύπαρξη. Με τη μόνη διαφορά ότι η αληθινή ομορφιά δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, γιατί ομορφιά είναι και η ευπρέπεια, η γαλήνη, το γλυκό βλέμμα, η αβίαστη κίνηση,…Η ομορφιά που μας χάρισε η φύση, και ενδυναμώνει η αγωγή και η παιδεία, μπορεί να τονιστεί αλλά όχι να αναπαραχθεί στις αίθουσες του μακιγιάζ, με τη συμπαράσταση του ρίμελ και του κραγιόν.

Πολλές από τις σημερινές κοπέλες θέλουν να μοιάσουν στην Κλόντια Σίφερ, αδύνατες, ξανθιές, ευτυχισμένες,…και αρκετές παρελαύνουν στις αίθουσες διαγωνισμών που επιβάλλει η τηλεοπτική κουλτούρα. Ξοδεύουν για να δείχνουν αχυρένιες κούκλες, χωρίς ηλικία…και, δυστυχώς, χωρίς αυθεντικότητα. Για να τονίσουν την παρουσία τους προβάλλουν, συνήθως, κάποιες απόψεις χωρίς ιδιαίτερο περιεχόμενο, που σου προκαλούν, αν δεν συμμερίζεται την ίδια αισθητική στο λόγο και το λογισμό, νοσταλγία επιστροφής στο παρελθόν της αυθεντικότητας.

Έχει κανείς την εντύπωση, μάλλον τη βεβαιότητα, ότι η πλειονότητα των σύγχρονων γυναικών, όσο περισσότερο φροντίζουν να φαίνονται ωραίες, υπερβάλλοντας εαυτές και τη φύση, τόσο περισσότερο απομακρύνονται από την εικόνα του ωραίου. Όσο περισσότερο προσπαθούν ν’ αποδείξουν ότι συμβαδίζουν με την εποχή τους, τόσο περισσότερο νοσταλγούμε τις περασμένες εποχές, όσο πιο πολύ μιλάνε, τόσο πιο πολύ εκτιμούμε τη σιωπή. Είναι ίσως επίκαιρο κάποιο σχόλιο του Oscar Wilde, για κάποια κυρία της εποχής του: «…φορούσε πάρα πολύ κοκκινάδι και πάρα πολύ λίγα ρούχα χτες βράδυ. Αυτό είναι σημάδι απελπισίας για μια γυναίκα». Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με σημαντικό μέρος της νεολαίας μας.

Η γλώσσα που συνήθως χρησιμοποιούν οι νέοι για επικοινωνία, είναι αυτή της τηλεόρασης, είναι η γλώσσα που χάνει τη δύναμη μεταφοράς μηνυμάτων και αξιών.

Τα αρχαία όπλα της γοητείας, της τρυφερότητας, της σοφίας, της εσωτερικής ηρεμίας και της ευπρέπειας χάνονται και στη θέση τους αναδύεται μια κουλτούρα που δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο και οδηγείται και αναπτύσσεται από το φόβο.

Σε εποχές οικοδόμησης των κοινωνιών οι προτεραιότητες αλλάζουν και το μήνυμα που διαχέεται είναι: ‘αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πιο βρώμικα νύχια και πιο καθαρά μυαλά’ (Will Rogers). Είναι πάντως γεγονός, ότι σε κάθε εποχή η ακτινοβολία της γοητείας εμπνέει και δημιουργεί περιβάλλον επικοινωνίας…και η εργατικότητα αναδύει τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση, το καθαρό βλέμμα, τη συντροφικότητα.

Η αναζήτηση της γοητείας στην τεχνολογία και την προσθήκη δεν οδηγεί πουθενά αλλού, εκτός από τον ψυχίατρο. Η κατασκευή προτύπων, η δημιουργία αναγκών, το κέρδος, η υποβάθμιση της αισθητικής για το σύνολο της κοινωνίας μας και η απώλεια της αίσθησης του αυθεντικού, έχουν οδηγήσει την κοινωνία μας, και ιδιαίτερα τους νέους, σ’ ένα κόσμο φαντασιώσεων και αγωνίας…Σ’ ένα κόσμο που διαρκώς αλλάζει, δημιουργεί καινούργιες ανάγκες, νέες φόρμες, νέες ψυχώσεις…και νέες αναζητήσεις. Η διάκριση των φύλων είναι δυσδιάκριτη και οι μεταλλικές προσθήκες δίνουν την αίσθηση της αιχμαλωσίας!

Όλες αυτές οι νέες μορφές προδίδουν την αγωνία και ίσως την αδιαφορία της κοινωνίας για τη συνέχειά της.

Είναι ίσως καιρός να ξεμονταριστεί η τεχνητή ομορφιά, να πλυθούν τα πρόσωπα, να ξε-καβαληθούν οι γόβες-στιλέτο, να ξεβιδωθούν τα καρφιά από τα διάφορα μέλη του σώματος, και να κουβεντιάσουμε για τις αγωνίες, τα προβλήματα, τα παράπονα, τις ευθύνες,.... να χαρούμε τις αυθεντικές αποχρώσεις που χαρίζουν επικοινωνία και ηρεμία.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.