ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλλα είπε η Κομισιόν... άλλα ψήφισαν στη Βουλή

Άλλα είπε η Κομισιόν… άλλα ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο: Ο λόγος για το νέο φορολογικό που κρύβει μια παράμετρο που ουδείς γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει στις σχέσεις Αθήνας- τρόικας.

Άλλα είπε η Κομισιόν... άλλα ψήφισαν στη Βουλή

Του Βαγγέλη Δουράκη

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη έκθεσή της η Κομισιόν (σελίδα 36) - βάσει της οποίας εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης «μαμούθ» 34,4 δισ. ευρώ- τονίζει ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιβάλει ανώτατο συντελεστή φορολόγησης 35% στους ελεύθερους επαγγελματίες. Παρόλα αυτά το νομοσχέδιο που εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή προβλέπει φόρο 33%. Την κλίμακα φορολόγησης με συντελεστή 35% επικαλείται στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αξιολογήσει ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δόση. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έσπευδαν να δηλώσουν ότι πρόκειται πιθανότατα για τυπογραφικό λάθος της έκθεσης και παρέπεμπαν στις πολύμηνες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, για να δικαιολογήσουν το «μπέρδεμα», δεδομένου ότι τα νούμερα άλλαζαν διαρκώς. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν η τρόικα δεν συμφώνησε ποτέ στον συντελεστή 33%.

Αυτός προέκυψε μετά την αναχώρηση των ελεγκτών από την Αθήνα το Νοέμβριο, στα «παζάρια» ανάμεσα στους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης. «Το 33% ήταν μια νέα δική μας πρόταση» ανέφερε παράγοντας που συμμετείχε στις συζητήσεις με τους δανειστές. Ωστόσο η Κομισιόν «έχει μείνει ακόμα στον φόρο 35%». Κανείς όμως δεν μοιάζει να ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και ο Γιάννης Στουρνάρας κουβαλούσε μαζί του στις Βρυξέλλες το φορλογικό νομοσχέδιο, για να το εγκρίνει το Eurogroup πριν το καταθέσει για ψήφιση στη Βουλή.

Από το γεγονός όμως ότι τελικά υιοθετήθηκε φόρος 33% αντί για 35%, έχει και κάποιους κερδισμένους: Περίπου 12.800 από τους συνολικά 550.000 επιτηδευματίες και επαγγελματίες της χώρας, που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, βγάζουν ετησίως πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Και αυτό όταν το 100% των επιτηδευματιών στην χώρα μας θα πληρωνει από το 2013 φόρο 26% και από το πρώτο ευρώ (χωρίς αφορολόγητο) για τις πρώτα 50.000 του εισοδήματός τους, μόλις 2,5% που υπερβαίνει τα εισοδήματα αυτά θα πληρώνει φόρο 33% και όχι 35% που ζητούσε η Τρόικα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.