ΚΟΣΜΟΣ

Στην Καλιφόρνια

Γιατί «αυτοκτονούν» μαζικά τα γιγάντια καλαμάρια;

Με χιλιάδες νεκρά γιγάντια καλαμάρια Χούμπολτ, του είδους Dosidicus gigas γέμισαν οι ακτές της κεντρικής Καλιφόρνια, την περασμένη εβδομάδα.

Γιατί «αυτοκτονούν» μαζικά τα γιγάντια καλαμάρια;

Επιστήμονες επιχειρούν εδώ και δεκαετίες να βρουν μια απάντηση στο φαινόμενο των μαζικών «αυτοκτονιών» αυτού του είδους καλαμαριών. Όπως γράφει η naftemporiki.gr, κάποιοι ερευνητές πιστεύουν πως βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στη λύση του μυστηρίου.

Κάθε τέτοιο συμβάν, σύμφωνα με τους ερευνητές, συνέπιπτε με μια κόκκινη παλίρροια, κατά την οποία δηλητηριώδη φύκια απελευθερώνουν μια πανίσχυρη τοξίνη. Φέτος το φθινόπωρο, τέτοιες παλίρροιες καταγράφονταν μια φορά κάθε τρεις εβδομάδες και περίπου την ίδια περίοδο αναφέρονταν μαζικές «αυτοκτονίες» καλαμαριών.

«Δεν πρόκειται για αδιάσειστη απόδειξη, αλλά για μία συγκυριακή ένδειξη ότι υπάρχει κάποια σχέση», δήλωσε στο LiveScience ο θαλάσσιος βιολόγος Ουίλιαμ Τζίλι από το Στάνφορντ.

Ο λόγος, για τον οποίο έχει επικρατήσει τα συμβάντα να χαρακτηρίζονται μαζικές «αυτοκτονίες» είναι γιατί ξαφνικά τα καλαμάρια βγαίνουν στην επιφάνεια και αρχίζουν να κολυμπούν προς τη στεριά σαν υπνωτισμένα, παθαίνοντας ασφυξία. «Ο κόσμος προσπαθεί να τα ξαναρίξει στο νερό, όμως πολλές φορές τα καλαμάρια συνεχίζουν να κατευθύνονται προς τη στεριά», εξηγεί η Ρόζεν.

Καθώς τα καλαμάρια ξεβράζονται συνήθως σε περιόδους «εισβολών» σε νέες θαλάσσιες περιοχές, ορισμένοι διατυπώνουν τη θεωρία ότι χάνουν τον προσανατολισμό τους χωρίς να συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται έξω από το νερό.

Ο Τζίλι και η ομάδα του επιμένουν ότι οι «αυτοκτονίες» οφείλονται, εν μέρει τουλάχιστον, στις κόκκινες παλίρροιες. Παρότι στο παρελθόν είχαν βρεθεί μόνο ελάχιστα ίχνη της επίμαχης τοξίνης στα καλαμάρια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ακόμη κι αυτά αρκούν για να τα κάνουν να χάσουν τον προσανατολισμό τους, ιδιαίτερα σε περιοχές που τους είναι άγνωστες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.