ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα

Δάνεια: 50 δισ. ευρώ στο «κόκκινο»

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 22,5% από 21,4% που ήταν στο τέλος Ιουνίου 2012

Δάνεια: 50 δισ. ευρώ στο «κόκκινο»

Νέο άλμα σημείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου ξεπερνώντας το φράγμα των 50 δις. ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, στο τέλος Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 22,5% από 21,4% που ήταν στο τέλος Ιουνίου 2012 και 16% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήλθαν στα 52 δισ. ευρώ ενώ ανοδικά κινήθηκαν όλες οι επιμέρους κατηγορίες.

Το θετικό ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, είναι ότι στο τρίτο τρίμηνο παρατηρείται συγκράτηση του ρυθμού σχηματισμού νέων καθυστερήσεων. Σημειώνουν ότι, η σταθεροποίηση της κατάστασης μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και η ουσιαστική μείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη έδωσαν «ανάσες» στην οικονομία. Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, ενώ η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο «έτρεχε» με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο τρίτο τρίμηνο η αύξηση περιορίστηκε στη 1 ποσοστιαία μονάδα. Αναλυτικά, τον Δεκέμβριο του 2011 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 16%, τον Μάρτιο του 2012 στο 18,7% (+2,71 ποσοστιαίες μονάδες), τον Ιούνιο στο 21,4% (+2,76 ποσοστιαίες μονάδες) και τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι διαμορφώνονται στο 22,5% (+1 ποσοστιαία μονάδα).

Αναλυτικότερα, στο γ΄ τρίμηνο σημειώθηκε σταθεροποίηση στον τομέα της λιανικής, με τις καθυστερήσεις να σημειώνουν μικρή άνοδο τόσο στην καταναλωτική πίστη (36,2% από 35,7%) όσο και στη στεγαστική (20% από 19,9%). Αντίθετα, σημαντική -αλλά επιβραδυνόμενη- ήταν η αύξηση των καθυστερήσεων στην επιχειρηματική πίστη (21% από 19,6%). Στο «κόκκινο» βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 1 στα 4, πάνω από 15 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια, ενώ καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρουσιάζουν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 23,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις καθυστερήσεις δεν περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις στις οποίες προβαίνουν οι τράπεζες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, δάνεια που, σύμφωνα με τους τραπεζικούς κανόνες, εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες αθέτησης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.