ΚΟΣΜΟΣ

Ο εθνικιστής Σίνζο Άμπε φτιάχνει κυβέρνηση

Επιστροφή των Ιαπώνων συντηρητικών στην εξουσία

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα LDP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία. Οι συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία μετά από διακοπή τριών ετών, με στόχο να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να αντισταθούν διπλωματικά στην ακμάζουσα Κίνα.

Επιστροφή των Ιαπώνων συντηρητικών στην εξουσία

Οι Ιάπωνες προφανώς απογοητευμένοι από τα τρία χρόνια στην εξουσία της κεντροαριστεράς, επέλεξαν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και για πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό, τον ένθερμο εθνικιστή Σίνζο Άμπε. Ο 58χρονος Άμπε, παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο "τιμόνι" της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Το LDP κέρδισε 294 έδρες επί συνόλου 480. Κέρδισε επίσης την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες) μαζί με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο, o οποίος έφτασε στις 31 έδρες και θα διευκολύνει το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού σε μια Γερουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Πέταξε το «γεράκι» Άμπε, καθίζηση για τον Νόντα

Ο Άμπε γνωστός ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής επικράτησε, καθώς το εκλογικό σώμα της Ιαπωνίας, εμφανίζεται κουρασμένο από τη χρόνια πολιτική αστάθεια (έξι πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια). Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού αντανακλάται από το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής 59,52%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ,) του σημερινού πρωθυπουργού, Γιοσιχίκο Νόντα, έπαθε εκλογική καθίζηση. Εξασφαλίζει λιγότερες από 60 έδρες έναντι των 308 που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της ιστορικής νίκης του πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο Νόντα έχει ήδη παραδεχθεί την ήττα του και ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του DPJ.

Με επικεφαλής τον πρώην κυβερνήτη του Τόκιο, Σιντάρο Ισιχάρα, και τον δήμαρχο της Οσάκα, Τόρου Χασιμότο, το κόμμα Αποκατάσταση, που δημιουργήθηκε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, κατακτά 54 έδρες και είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αν όχι η δεύτερη λόγω της κατάρρευσης του DPJ.

Αρχή με εθνικιστικές ατάκες

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια Ιάπωνες, κλήθηκαν να εκλέξουν τους 480 βουλευτές και να επιλέξουν το νέο πρωθυπουργό ενός έθνους που γερνά, μιας οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και μιας διπλωματίας που εμφανίζεται άφωνη. Ο Σίνζο Άμπε χωρίς να περιμένει την επίσημη επιβεβαίωση της νίκης του κόμματός του, ανακοίνωσε ουσιαστικά το στίγμα της πολιτικής του « Η Κίνα αρνείται ότι (τα νησιά) αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ιαπωνικής επικράτειας. Στόχος μας είναι να τεθεί ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό. Τα νησιά Σενκάκου αποτελούν ακέραιο τμήμα των ιαπωνικών εδαφών. Η Ιαπωνία έχει τον έλεγχο των νησιών, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Δεν είναι διαπραγματεύσιμα», είπε χθες βράδυ.

Συγχαρητήρια από τον Ομπάμα 

«Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την επόμενη κυβέρνηση και το λαό της Ιαπωνίας, σε μια σειρά σημαντικών διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων ζητημάτων», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού». Ο Ομπάμα εξέφρασε την εκτίμησή του για τον ηττημένο των εκλογών, Γιοσιχίκο Νόντα για τη συμβολή που είχε στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.