ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Ο ρατσισμός ενισχύει τους ισχυρούς

«Μετανάστες είμαστε όλοι»

Εδώ και χιλιετίες το ταξίδι, η μετανάστευση, η ξενιτιά, είναι μέρος της κοινής μας πορείας, της ιστορίας και της μυθολογίας μας, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μήνυμά του για την παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης.

«Μετανάστες είμαστε όλοι»

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αναφέρει ότι «μετανάστες είμαστε όλοι», κάνοντας αναδρομή στην ιστορία του ελληνισμού και υπογραμμίζει ότι το μίσος προς το ξένο δεν αποτελεί λύση.

«Είναι μια κακή επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας», γράφει και χαρακτηρίζει αστεία τη θέση ότι «για όλα φταίνε οι ξένοι». Όπως διευκρινίζει, βάσει αυτής της αντίληψης «ο Έλληνας μετανάστης στην Αμερική, τον Καναδά, την Βραζιλία, την Ρωσία, όσοι ζουν στην Γερμανία, στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, αυτοί αποτελούν κατά τους ρατσιστές τους φταίχτες, είναι και αυτοί υπαίτιοι οποιασδήποτε οικονομικής δυσπραγίας ή δυσκολίας στις χώρες αυτές».

Ο Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι οι νεοναζί «μετατρέπουν έτσι την πραγματική αντίθεση μεταξύ δικαίου και αδίκου, ανομίας και ευνομίας, διαφάνειας και αδιαφάνειας, ιδιοτελούς συμφέροντος και κράτους δικαίου, ανισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μια διαδικασία γκρίζα, χωρίς ιδεολογία και πολιτική ταυτότητα, που οδηγούν στη βία». Όπως εκτιμά, η βία ενισχύει ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς και τα κατεστημένα συμφέροντα.

«Βέβαια δεν εθελοτυφλούμε. Έχουμε πολλά να αλλάξουμε στην Ευρώπη», παραδέχεται.

Αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν διαμορφώσει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και έχουν  αποτύχει στην προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. «Δεν παραβλέπουμε τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας, που είτε με την αβλεψία είτε με σκόπιμες πολιτικές επιλογές, ανέχεται τις εθνοτικές συγκρούσεις, την καταπίεση, την αδικία, την φτώχεια, αλλά και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής», προσθέτει.

«Όμως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα φαινόμενα. Αντί λοιπόν να τα ξορκίζουμε, ας τα αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά και ανθρώπινα», σημειώνει.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα μετανάστευσης, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ανθρώπων και πολιτισμών, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε» και διευκρινίζει: «Θα αλλάξουμε οριστικά την πορεία της χώρας προς το καλύτερο και το δικαιότερο, αν μαζί με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, επιδείξουμε ακόμη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική τόλμη. Μεταρρυθμιστική τόλμη που έχει έναν μεγάλο εχθρό: την πολιτική του φόβου».

Και καταλήγει στο μήνυμά του, τονίζοντας ότι οι αλλαγές «θα μας δώσουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα των προβλημάτων που ευθύνονται για την κρίση και τη διεύρυνση των ανισοτήτων. Να φτιάξουμε -και μαζί με τους μετανάστες- μια κοινωνία δημοκρατίας, δικαίου και ανθρωπιάς: τα διαχρονικά γνωρίσματα του Ελληνισμού».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.