MEDIA

Κώστας Σπυρόπουλος

«Πολιτικές πιέσεις με οδήγησαν στην έξοδο από την ΕΡΤ»

Για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από τη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ μίλησε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κώστας Σπυρόπουλος.

«Πολιτικές πιέσεις με οδήγησαν στην έξοδο από την ΕΡΤ»

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ψεύδη» και «πλάνες», και αντικρούοντας  τις κατηγορίες του ΔΣ της ΕΡΤ μίλησε για πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει, που τον οδήγησαν στην έξοδο από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

«Στην 4μηνη θητεία μου, ως γενικός διευθυντής Τηλεόρασης, δέχθηκα δύο φορές εντολές να σταματήσει μία από τις πιο ποιοτικές ευρωπαϊκές σειρές, το "Why Poverty", ενώ μια εβδομάδα μετά την προβολή αφιερωμάτων για την εθνική αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο δόθηκε εντολή από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ να διακοπεί η μετάδοση» είπε, κάνοντας λόγο για «μια διαρκή και επίμονη τακτική σκανδαλισμού από ανθρώπους της διοίκησης».

Αναφορικά με τη διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ «ΚΙΣΜΕΤ», ο κ. Σπυρόπουλος αντέκρουσε τη διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι η εκπρόθεσμη έγκριση του ντοκιμαντέρ προβλεπόταν από τον κανονισμό, ενώ η κατάθεση της παραγωγής προς έγκριση αφορούσε τον επόμενο χρόνο.

Απαντώντας σε κατηγορίες για μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών χωρίς τις προεγκρίσεις από τις επιτροπές προγράμματος και κοστολογίου της συγκεκριμένης παραγωγής, κοινοποίησε τα σχετικά έγγραφα προς την επιτροπή κοστολογίου και κατήγγειλε ότι συγκεκριμένος άνθρωπος μέσα από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση μπλόκαρε τη διαδικασία. «Κατηγορούμαι ότι προωθώ ένα ντοκιμαντέρ που προωθεί τις τούρκικες σαπουνόπερες, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο» είπε.

Επίσης είπε πως δεν είχε καμία σχέση με την παραγωγή της σειράς ντοκιμαντέρ οι «Άγνωστες ζωές των άλλων», κοινοποιώντας και σχετικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο αποκλειστικός παραγωγός είναι η γερμανική πολιτιστική εταιρεία Krea και σημειώνοντας: «Άλλο οργάνωση παραγωγής και άλλο παραγωγή».

«Για συστηματική υπονόμευση του Κ. Σπυρόπουλου και για κατάφορη παραβίαση αξιοκρατίας» μίλησε το μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ, Τέλης Σιαμαντάς, που μειοψήφησε στην απόφαση απομάκρυνσής του.

Υπενθυμίζεται ότι η παύση του κ. Σπυρόπουλου από τα καθήκοντά του γενικού διευθυντή τηλεόρασης της ΕΡΤ συνάντησε την έντονη αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση μιλά για «αναιτιολόγητη απομάκρυνση που συνιστά κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης και αξιοκρατίας στο, δημόσιο τομέα».

Σημειώνεται ότι η ΕΡΤ ΑΕ, με σημερινή ανακοίνωσή της, κοινοποιεί την απόφαση του ΔΣ της για ανάκληση του Κ. Σπυρόπουλου από τη θέση του γενικού διευθυντή τηλεόρασης, με ψήφους έξι υπέρ και μία κατά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εν λόγω απόφαση ήρθε ύστερα από ακρόαση του ίδιου του κ. Σπυρόπουλου, άλλων διοικητικών στελεχών και του νομικού συμβούλου της εταιρείας.

«Από όλη τη διαδικασία προέκυψε αφενός ότι δεν τηρήθηκαν από την οικεία Γενική Διεύθυνση οι νόμιμες διαδικασίες για την κατ' εξαίρεση δέσμευση της ΕΡΤ να συμμετάσχει σε διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «ΚΙΣΜΕΤ», για την οποία είχε εκπροθέσμως υποβληθεί σχετική πρόταση στην εταιρεία, ενώ αφετέρου ότι ο κ. Σπυρόπουλος ουδεμία διάθεση επέδειξε για αναγνώριση του λάθους του και μεταμέλεια, κάτι, που σε συνδυασμό και με άλλα προηγούμενα -μικρότερης σημασίας- ατυχή περιστατικά, οδήγησε το ΔΣ στο να άρει την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό του», αναφέρει η ανακοίνωση καταλήγοντας ότι «έπαψε να υπάρχει το αναγκαίο καλό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στα στελέχη της εταιρίας, χωρίς η εξέλιξη αυτή να είναι άσχετη με την όλη συμπεριφορά του κ. Σπυρόπουλου».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.