ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφορολόγητο το 70% των ετήσιων εισοδημάτων τους

Φορολογική ασυλία για τους βουλευτές

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», της Κυριακής που μας πέρασε, σύμφωνα με το οποίο παρά τους νόμους που έχουν ψηφιστεί, το 70% των ετήσιων εισοδημάτων των βουλευτών παραμένουν αφορολόγητα.

Φορολογική ασυλία για τους βουλευτές

Σύμφωνα με την εφημερίδα η οποία επικαλείται πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ακόμα και σήμερα από τα περίπου 100.000 ευρώ βουλευτικών εισοδημάτων, τα 30.000 ευρώ φορολογούνται με κλίμακα και τα υπόλοιπα τα λαμβάνουν “μαύρα”».

Την ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση καταθέτει νέο νομοσχέδιο φορολογώντας τους πολίτες από το πρώτο ευρώ, οι βουλευτές -εκμεταλλευόμενοι την εγκύκλιο Παπακωνσταντίνου- εξακολουθούν να απολαμβάνουν απόλυτη φορολογική ασυλία. Με τον τρόπο αυτό ένας μισθωτός των 18.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με τον βουλευτή που έλαβε 85.000 ευρώ, τονίζει η εφημερίδα.

«Το πλέον εντυπωσιακό, που αποδεικνύει ότι οι 300 της Βουλής λειτουργούν συντεχνιακά, είναι ότι τον Απρίλιο 2010, ψήφισαν νόμο με τον ειρωνικό τίτλο «αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης». Οι διατάξεις του, μεταξύ άλλων, καταργούσαν πλήρως τις φοροαπαλλαγές των βουλευτών από 1.1.2010» σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Και συνεχίζει: «Στην πορεία όμως, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έφερε εγκύκλιο η οποία στην ουσία επανέφερε το παλιό, προνομιακό καθεστώς. Αυτό, αποδεικνύεται περίτρανα από τις δηλώσεις πόθεν έσχες που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην δημοσιότητα. Σε αυτές θα έπρεπε – υποτίθεται – να αποτυπώνεται η εφαρμογή της «φορολογικής δικαιοσύνης». Αντ’ αυτού, φαίνεται ότι το 70% των βουλευτικών εισοδημάτων παραμένει αφορολόγητο.

Ορισμένα, τυχαία παραδείγματα είναι ενδεικτικά και αποδεικνύουν ότι η «αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης» αφορά όλους τους άλλους εκτός των πολιτικών:

- Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ΝΔ) εμφανίζει συνολικά εισοδήματα από την βουλευτική του ιδιότητα ύψους 87.866 ευρω, εκ των οποίων φορολογήθηκαν μόνο τα 27.305 ευρώ.

- Η κυρία Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) δηλώνει 66.493 ευρώ ως αφορολόγητο ποσό και 18.397 ευρώ ως φορολογητέο

- Ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 115.099 ευρώ, εκ των οποίων τα 86.378 ευρώ ήταν αφορολόγητα!

- Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έλαβε ως βουλευτική αποζημίωση 91.142 ευρώ, εκ των οποίων τα 64.986 ευρώ ήταν αφορολόγητα

- Το ίδιο και ο κ. Κώστας Καραμανλής: συνολικά βουλευτικά εισοδήματα 93.525 ευρώ, από τα οποία τα 63.742 ευρώ «μαύρα»

Πώς όμως γίνεται αυτό; Όπως παραδέχονται ορισμένοι πρώην βουλευτές στην πραγματικότητα φορολογείται μόνο ένα μέρος της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης και παραμένουν αφορολόγητα όλα τα επιδόματα, η τηλεφωνική και ταχυδρομική ατέλεια , η αποζημίωση για συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιδόματα και η κρατήσεις υπέρ κόμματος. Μόνο τα επιδόματα, οι ατέλειες και η συμμετοχή στις επιτροπές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 5.000 ευρω το μήνα για κάθε βουλευτή. Δηλαδή, 60.000 ευρώ «μαύρα» το χρόνο στα οποία προστίθενται ένα ποσοστό περι το 25% της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης καθώς και το ποσό που πηγαίνει απευθείας στο κόμμα!

Όπως τονίζεται στο άρθρο η εγκύκλιος Παπακωνσταντίνου  είναι αυτή  που χάρισε το αφορολόγητο στους βουλευτές

«Πως και γιατί από το νόμο που θα καταργούσε πλήρως το αφορολόγητο των εθνοπατέρων, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα ισονομίας, επανήλθε -από το παράθυρο- το προνομιακό καθεστώς;» διερωτάται ο συντάκτης και εξηγεί:

Η εγκύκλιος δια χειρός Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ήρθε σε μια περίοδο που ο τότε «τσάρος» των Οικονομικών δεχόταν έντονη αμφισβήτηση από το εσωτερικό του κόμματός του. Αυτή ανέφερε ότι :«Με τις διατάξεις της παραγράφου 12 του άρθρου αυτού, από 1/1/2010, καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης, που οριζόταν από το άρθρο 5 του Ζ' ψηφίσματος του έτους 1975 (Φ.Ε.Κ 23 Α ') της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής, και ίσχυε για τους Βουλευτές - Δικαστές. Δεν καταργούνται τα δύο τελευταία εδάφια της παραγράφου 1 του εν λόγω άρθρου, σύμφωνα με το οποίο, από τη βουλευτική αποζημίωση αφαιρείται ποσό ίσο με το εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) του ακαθάριστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος».

Με την πρώτη ανάγνωση θα πίστευε κανείς ότι φορολογείται το 75% των βουλευτικών εισοδημάτων. Στην πράξη όμως γίνεται το αντίστροφο. Ειδικότερα, ο «διάβολος» στο παραπάνω απόσπασμα κρύβεται στον όρο «βουλευτική αποζημίωση» η οποία αποτελεί το 1/2 των συνολικών βουλευτικών εσόδων. Με τον τρόπο αυτό παρέμειναν αφορολόγητα τα διάφορα επιδόματα και Συνταγματικά βάρη (αποτελούν το 50% των βουλευτικών εσόδων) καθώς και ένα έξτρα 25% της βασικής βουλευτικής αποζημίωσης.

Βουλευτής με εισόδημα 93.000 ευρώ πληρώνει φόρο 5.500 ευρώ!

Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή και θα ψηφιστεί τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου 2013, δεν περιλαμβάνονται διατάξεις για την φορολόγηση των βουλευτών. Αλλωστε, νόμος που αμβλύνει τις αδικίες και εξισώνει ως ένα βαθμό πολιτικούς και υπόλοιπους πολίτες, υπάρχει από το 2010, αλλά δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Υπό αυτά τα δεδομένα, με το νέο φορολογικό σύστημα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο 5.500 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα κληθεί να πληρώσει και ένας βουλευτής με εισόδημα ύψους 93.000 ευρώ! Στην περίπτωση που εφαρμοζόταν ο νόμος, ο ίδιος βουλευτής θα έπρεπε να καταβάλει 39.000 ευρώ!

«Πηγή Πρώτο Θέμα»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.