ΕΛΛΑΔΑ

Για ανθρωπιστική κρίση μιλά η Διεθνής Αμνηστία

«Ανίκανη να προσφέρει και τα στοιχειώδη» στους μετανάστες η Ελλάδα

Την αποτυχία της Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα των μεταναστών καταγράφει η Διεθνής Αμνηστία, σημειώνοντας ότι έχει πάρει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ανίκανη να προσφέρει και τα στοιχειώδη» στους μετανάστες η Ελλάδα

«Με φόντο τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση, τη βαθιά οικονομική κρίση και την όξυνση ξενοφοβικών αισθημάτων, η Ελλάδα αποδεικνύεται ανίκανη να παράσχει ακόμα και τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις ασφάλειας και καταφύγιο στις χιλιάδες αιτούντων άσυλο και μεταναστών που καταφθάνουν κάθε χρόνο», δήλωσε ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης αναφέρεται ότι μόλις 20 την εβδομάδα κατορθώνουν να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για άσυλο. Όπως αναφέρεται, η σχετική υπηρεσία στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής είναι ανοιχτή μία και μόνο ημέρα την εβδομάδα! Παράλληλα, σημειώνεται ότι η νέα υπηρεσία που συστήθηκε με νόμο το 2011 με σκοπό να δέχεται και να εξετάζει αιτήσεις ασύλου, δεν έχει ακόμη δεχτεί ή εξετάσει έστω και μία αίτηση λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Διεθνής Αμνηστία αποδοκιμάζει και τα κέντρα κράτησης, αναφέροντας ότι «οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν να κρατούν συστηματικά αιτούντες άσυλο και παράτυπους μετανάστες, περιλαμβανομένων και ασυνόδευτων παιδιών, παραβιάζοντας τα διεθνή πρότυπα και φαίνεται ότι χρησιμοποιούν την κράτηση -η οποία συχνά χαρακτηρίζεται από άθλιες συνθήκες- ως μέσο αποτροπής».

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τα ασυνόδευτα παιδιά. «Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής μας στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, βρήκαμε πολλά παιδιά να κρατούνται μαζί με ενήλικες σε πολύ κακές συνθήκες. Εάν δεν βρεθεί θέση σε κάποιο κέντρο υποδοχής, αφήνονται ελεύθερα χωρίς να τους παρέχεται κατάλυμα», τονίζει ο Νταλχούιζεν.

Τέλος, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση του αριθμού ρατσιστικών επιθέσεων μέσα στο 2012. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταδικάσουν ηχηρά τις πράξεις αυτές και να τις διερευνήσουν αποτελεσματικά, και να διώξουν κάθε μορφή βίας με ρατσιστικά κίνητρα», σημειώνει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.