ΥΓΕΙΑ

Νέο εμβόλιο

Ενθαρρυντικές μελέτες για τον ιό HIV

Ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση του HIV επέτρεψε στους μισούς από τους εθελοντές που το δοκίμασαν να απαλλαγούν, έστω και προσωρινά, από την ανάγκη λήψης αντιρετροϊκών φαρμάκων σε καθημερινή βάση.

Ενθαρρυντικές μελέτες για τον ιό HIV

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, «ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω μελέτες με τελικό στόχο μια λειτουργική θεραπεία: την καταστολή του πολλαπλασιασμού του HIV για μεγάλες περιόδους, ή ακόμα και για μια ολόκληρη ζωή, χωρίς αντιρετροϊκή θεραπεία» εκτιμούν οι Ισπανοί ερευνητές.

Οι δοκιμές έδειξαν πάντως ότι το εμβόλιο χάνει την αποτελεσματικότητά του σε διάστημα ενός χρόνου το πολύ.

Το θεραπευτικό εμβόλιο, το οποίο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της λοίμωξης αντί την πρόληψή της, περιέχει δενδριτικά κύτταρα που απομονώνονται από το αίμα των ίδιων των ασθενών. Στο εργαστήριο, τα κύτταρα αυτά εκτίθενται σε ιούς HIV οι οποίοι έχουν προηγουμένως αδρανοποιηθεί με θερμότητα, οπότε «εκπαιδεύονται» να αναγνωρίζουν την απειλή.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε έπειτα από 24 εβδομάδες, καθώς μόνο επτά ασθενείς διατηρούσαν τη μείωση του 90%. Αύξηση των επιπέδων του ιού καταγράφηκε και στον ασθενή της ομάδας ελέγχου που είχε αρχικά παρουσιάσει βελτίωση.

«Αν και δεν διαθέτουμε ακόμα μια λειτουργική θεραπεία» σχολίασαν οι ερευνητές, «τα αποτελέσματα που δημοσιεύουμε σήμερα αφήνουν ανοικτή την πιθανότητα ενός αποτελεσματικού θεραπευτικού εμβολίου, ή ενός συνδυασμού στρατηγικών που περιλαμβάνει ένα εμβόλιο».

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.